NOVI PAZAR – Na, drugom po redu, koncertu „S ljubavlju Pazaru“ učestvovala su tri novopazarska društva: KUD mladih, KUD „Ras“ i KUD “Golija”, koji su se predstavili sa po jednom koreografijom, te Ansambl „Makedonija“, predstavivši igre i pjesme naroda Makedonije.

„Plod saradnje između Kulturno-umjetničkog društva mladih iz Novog Pazara i Ansambla iz Makedonije je večerašnji događaj“, kazala je u svom obraćanju Hasna Ziljkić, predstavnica Kulturnog centra, organizatora događaja.

Ansambl “Makedonija” reprezent je makedonske tradicionalne kutlure pri Muzičkoj akademiji Univerziteta Goce Delčev – Štip. Jedinstven u državi ovakvog tipa, ansambl radi sa profesionalcima koji se edukuju kroz pomenutu instituciju. Njime rukovode vrhovni profesionalci i stručni kadar iz oblasti tradicionalne igre, tradicionalnih isnstrumenata i pjevanja.

Repertoar je kategorizovan prema horskim i muzičkim stilskim karakteristikama, obrađajući scenske adaptacije svih igračkih područja u Makedoniji: Zapadnog, Jugozapadnog, Južnog, Istočnog i sjevernog igračkog područja. Osnovna poruka sa koncerata ovih makedonskih kulturnih ambasadora može samo da se osjeti i doživi.

Ansaml Makedonija je oformljen 2012. godine i realizovali su više od petsto koncertnih aktivnosti kroz Makedoniju i svijet. Novopazarcima su se predstavili sljedećim repertoarom:

– АЈДЕ АНЃЕ ДА ПОВЕЧЕРАМЕ – Pjesmom etničkog predjela Mala Rijeka Mijaci
– ПОВРАТЕШКО – Gluvonijemim kolom etničkog predjela Mala Rijeka Mijaci
– ТЕШКОТО – Muško kolo etničkog predjela Mala Rijeka Mijaci
– ЖЕЛЕЗНИК – Soborska kola i pjesme etničkog predjela Železnik
– АИРЛИЈА СВАДБА – Ženske svadbene pjesme sela Melnica, Azot
– ЧАНГУЛОВО – Muško kolo etničkog predjela Maleševo
– ОГРАЖДЕН – Soborske igre i pjesme etničkog predjela Ogražden
– ШО ЗАЛУДЕ ЈАВА – Pjesme etničkog predjela Meglen (Makedonske zajednice u Turskoj)
– НЕВЕСТИНСКО ВЕНЧАЛНО – Čalgijska orkestarska izvedba svadbenog kola – ADANA
– Čalgijska orkestarska izvedba ora iz Velesa
– ГРАБИЛЕ ГУ СМИЉАНУ ДЕВОЈКУ – Soborska ora i pjesme etničkog predjela Skopska Crna Gora

KUD mladih predstavio se koreografijom “Igre iz Crne Trave”, KUD “Ras” Igrama iz Bosilegradskog Kraišta, a KUD “Golija” Igrama i pjesmama Vranjskog Polja.

Koncetru u Novom Pazaru su prisustvovali i predstavnici folklonrih ansambala iz drugih gradova: „Venac“ – Miloš Cile Mitić; “Kolo” – Krsto Sijerković; “Ivo Lola Ribar”, “Ivan-planina” – iz Sarajeva, „Grigor Prličev“ iz Skoplja, KUD-a “Ljubomir Ivanović Gedža”, “Tutin”, te ansambla “Sveti Đorđe” iz Beograda.