Niš – Punih deset dana prošlo je od početka potrage i potere za kriminalcem i silovateljem Ninoslavom Jovanovićem (46), iz niškog sela Malča, po kojem je ovajn zločinac dobio nadimak Malčanski berberin, jer je sve svoje žrtve u prošlosti šišao i silovao, zbog čega je i robijao.

Policija i Žandarmerija još uvek traže Jovanovića jer je u petak 20.decembra kidnapovao Moniku Karimanović (12) na putu od njene kuće u prigradskom naselju Suvi Do kod Niša, do OŠ “Zoran Đinđić” u naselju Brzi Brod.

Uspevao je devet dana od trenutka otmica da beži i skriva se zajedno sa devojčicom, sve dok nesrećna, ali hrabra Monika nije spašena – pronađena je u jednoj vikendici u selu Pasjača u nedelju 29. decembra.

Devojčica se oporavlja u Kliničkom centru u Nišu, a potraga za beguncem i dalje traje, jer je Ninoslav Jovanović tog istog nedeljnog popodneva kada je Monika Karimanović pronađena, pobegao kroz prozor pomenute vikendice, skočivši u dvorište i zamakavši u okolini.

Za Ninoslavom Jovanovićem traga se od subote 21. decembra i trenutno se pretražuje područje između Niša i Svrljiga, a direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je potraga za Jovanovićem prioritet i da će biti nastavljena sa istom energijom i istim brojem ljudi kao i dok devojčica nije bila pronađena.

Rebić je rekao da potragu otežava to što se Jovanović sasvim sigurno unapred i dugo pripremao za izvršenje krivičnog dela i u zemunicama i napuštenim kućama skladištio vodu i hranu kako bi preživeo, kao i činjenivca da je u selima na jugoistoku od Niša prazno od 80 do 90 odsto kuća na području na kojem se traga za otmičarem, a policija nema ovlašćenja da provaljuje u zaključane kuće.

Bez obzira na to, istakao je Vladimir Rebić, potraga i potera neće se prekidati sve dok se zločinac ne pronađe. Još jednom ponovljeno je upozorenje roditeljima da paze na svoju decu. Građani su pozvani na oprez jer je Malčanski berberin naoružan.

Juče je, navodno, nekoliko meštaštana Malče primetilo Jovanovića u kasnim popodnevnim satima u selu i odmah obavestilo policiju, ali posle te dojave u ovom trenutku najtraženiji begunac nije uhapšen.

Poruka zahvalnosti porodice Karimanović

Monika Karimanović, koja je i dalje pod negom lekara i prishologa i psihijatara u Kliničkom centru Niš, i njeni roditelji oglasili su se prvog januara porukom koju su uputili, kako su rekli „svim ljudima koji su se u nevolji našli devojčici i njenom majci i ocu, koji su sve vreme bili uz njihovu porodicu i onima koji su učestvovali u potrazi za Ninoslavom Jovanovićem”. Zahvalili su se i policiji, vojsci i žandarmeriji, lekarima hitne pomoći i niškog KC i svim građanima Srbije – svima koji su na bilo koji način bili uz Moniku.

Višestruki povratnik i osuđenik

Za Jovanovićem je u toku potraga na potezu između Niša, Knjaževca i Svrljiga. On je inače pušten je iz pritvora u martu ove godine, kada mu je izrečena prvostepena presuda kojom ga je Viši sud u Beogradu osudio je na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja maloletnice putem Fejsbuka.

Jovanović je nakon izricanja pomenute presude 18. marta pušten na slobodu, pošto mu je pritvor uračunat u zatvorsku kaznu, a u pritvoru je proveo više od pet meseci, prenosi Tanjug.

Međutim, nije poznato da li je tada odlučeno da Jovanović bude upisan u Registar pedofila jer ta informacija nije dostupna javnosti.

Ova presuda, kojom je osuđen za polno uznemiravanje maloletnice putem društvene mreže Fejsbuk, a oslobođen za dva krivična dela proganjanje, postala je pravosnažna 6. juna pošto ju je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Višem sudu.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koja je zadužena za vođenje ovog Registra Tanjugu je rečeno da su lični podaci iz Regista zaštićeni zakonom te da nije moguće njihova objava u medijima.

Bilo kako bilo, Jovanović je sa slobode počinio novi zločin otevši Moniku na putu do škole 20. decembra i zlostavljajući dete deset dana, do 29. decembra kada je pronađena u vikendici u selu Jasenovik.

Jovanović je ranije u dva navrata bio osuđivan za silovanje na 10 i 12 i po godina zatvora, koje je izdržao. Srbiji je trenutno 306 osoba upisano u Registar pedofila. Reč je o osobama koje su pravosnažno osuđene za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima, za koje se primenjuje „Marijin zakon”, usvojen 2013. godine.

Jovanović je bio uhapšen sredinom oktobra 2018. godine pod sumnjom da je preko mesindžer aplikacije slao poruke većem broju ženskih osoba. Porukama ih je proganjao tražeći da mu dostave svoju isečenu kosu ili da ih šiša u zamenu za novcanu nadoknadu.

Bio je osuđen na 12 godina zatvora jer je jednu 12-godišnju devojčicu ošišao i silovao, a 90-tih takođe zbog silovanja na 10 godina zatvora.


politika.rs