BEOGRAD – U ovoj godini 20 opština u Srbiji izdvojiće skoro 50 miliona dinara, dok će švajcarski program “Refoma poreza na imovinu” donirati još oko 16,5 miliona dinara, za projekte koji se tiču uključivanja gradjana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu.

Kako se navodi u saopštenju, već godinu i po dana sve lokalne samouprave u Srbiji imaju i zakonsku obavezu da uključe gradjane u proces donošenja odluka kako će se trošiti novac iz investicionog dela budžeta. Kako bi ih podstakli u tome, švajcarski program “Reforma poreza na imovinu” sufinansira opštine do 30 odsto iznosa novca koji oni samo izdvoje u tu svrhu.

“Za sada, 20 opština nam je dostavilo predloge za konkretne projekte koje će u ovoj godini sprovoditi sa gradjanima. Predloge smo podelili u tri grupe, i to su izrada gradjanskog vodiča za budžet i budžetskog portala, zatim podrška projektima za društvenu i polnu ravnopravnost kao i podrška za posebne projekte za koje gradjani dostave svoje predloge”, kazao je stručnjak na programu “Reforma poreza na imovinu” Branislav Milić.

Dodao je i da se najveći broj opština, njih 13, odlučilo upravo za podršku projektima za koje gradjani dostave svoje predloge.

Najviše novca, deset miliona dinara, za projekte koje predlože gradjani, izdvojiće Užice, a na taj iznos novca, program “Reforma poreza na imovinu” gradu Užicu doniraće još tri miliona dinara.

Iako je poziv za sufinansiranje projekata koje bi predložili gradjani poslat na adrese preko 40 opština, javilo se njih 20.

Medju tim opštinama su Batočina, Rača, Užice, Mali Zvornik, Sombor, Topola, Ljubovija, Apatin, Rekovac, Kula, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotinac, Pirot i Bojnik.

Beta