NOVI PAZAR – Još jedna u nizu akcija, koje Savet za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara sprovodi sa ciljem bolje edukacije dece kako predškolskog tako i osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Tim povodom danas su podelili bojanke o saobraćaju u PU „Mladost“ ali i izdvojenom odeljenju u Muru dečiji vrtić „Radost“.

Podela bojanki o saobraćaju deci PU” Mladost” i izdvojenog odeljenja u Muru, dečiji vrtić “Radost”, znak je odgovornosti gradske vlasti o bezbednosti dece u saobraćaju, kažu nadležni. Na zabavan način i kroz igru, u bojankama koje su dobili, deca će naučiti koja su to pravila u saobraćaju i kako da ih sprovode.

“Osim predškolaca druga najugroženija kategorija mladih u saobraćaju su upravo oni od 16 do 29 godina. Ovim putem bih apelovao na roditelje, da ne daju tako lako ključeve deci u ruke dok nisu dovoljno sigurni da su deca svesna i bezbedna, da na bezbedan način upravljaju motornim vozilom“, istakao je predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara Mirsad Jusufović.

Bojanke koje su dobili predškolci, kako ističu vaspitači, biće kao test o tome koliko su do sada savladali pravila o saobraćaju.

„Vrlo je bitno da od mlalih nogu decu počnemo uvoditi u saobraćaj tj. u kulturu ponašanja o saobraćaju, koja je veoma važna i za bezbednost i za pravilno ponašanje“, istakla je vaspitačica izdvojenog odeljenja u Muru, dečiji vrtić “Radost“ Suada Kadrić.

„Saobraćajno vaspitanje je redovno zastupljeno u radu sa decom i redovno je u programu metodike upoznavanja okoline, samim tim su deca upoznata sa pravilima saobraćaja“, rekla je vaspitačica PU „Mladost“ Alma Kahrović.

Član školskog odbora OŠ “Mur” Adnan Mecinović, istako je, da je znanje o saobraćaju veoma bitno s obzirom da deca koja pohađaju ovu pedškolsku ustanovu i školu moraju da pređu magistrani put.

„Cilj same akcije je bezbednost dece u saobraćaju, s obzirom da se naselje Mur graniči sa magistralnim putem, tako da je obaveza svih da se obrazuju o pravilima saobraćaja“, kazao je Mecinović.

Ovakve i slične akcije, kako ističe predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara Mirsad Jusufović biće nastavljene i na proleće kad a će ponovo deliti sedišta za decu. Takođe, kako kaže, organizovaće i edukativni skup o sobraćaju za osnovce i srednjoškolce na kome će govoriti Dea Đurđević.