NOVI PAZAR – Uprkos brojnim povoljnostima koje donosi aktuelni Zakon o ozakonjenju objekata, tokom protekle godine Odeljenje za urbanizam i izgradnju Gradske uprave Novi Pazar izdalo je samo 250 rešenja o ozakonjenju objekata, što je, smatraju nadležni, ispod očekivanja. S druge strane, kada su u pitanju građevinske i upotrebne dozvole, i lokacijski uslovi, primena objedinjene procedure, kako tvrde, olakšava posao i građanima i službi.

Kroz objedinjenu proceduru, kojom je podnosiocima zahteva olakšan postupak za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju ili dogradnju objekata, te lokacijskih uslova i upotrebnih dozvola, Odeljenje za urbanizam i izgradnju Gradske uprave Novi Pazar tokom protekle godine izdalo je ukupno 254 rešnja. Najviše zahteva podneto je za lokacijske uslove za šta je izdato 111 rešenja, 39 građevinskih dozvola, 93 rešenja za manje radove (rekonstrukcije ili investiciono održavanje objekata) i 11 upotrebnih dozvola.

”Kod ove redovne, objedinjene procedure, to se već nekoliko godina uspešno obavlja. Odeljenje pribavlja uslove, elektronski se podnose zahtevi tako da je to povoljnost kako za građane tako i za službu”, kaže načelnik Odeljenja za urbanizam i izgradnju Ismail Batilović.

Međutim, uprkos brojnim povoljnostima aktuelnog zakona – ističe Batilović – izdato je samo 250 rešenja o ozakonjenju objekata. On podseća da od 2003.godine podneti zahtevi i dalje važe, te da svi oni koji nisu završili sa legaliazcijom, odnosno ozakonjenjem, mogu da nastave taj proces i da ozakone svoje objekte.


rtvnp.rs