BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je nasilje nad ženama ogroman problem o kome mora stalno da se govori, a ne onda kada se dese slučajevi nasilja.

Smatra da je to jedini način da se kao društvo suprotstavimo ovom problemu, koji imaju i druge države, a da je poruka ženama da nasilje prijave.

“Bojim se da i dalje živimo u zemlji punoj stereotipa i problema. Moramo da edukujemo ljude, i žene i muškarce, šta je nasilje”, poručila je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara povodom još jednog ubistva i jednog napada na ženu od početka ove godine.

Mihajlović je navela da je zakonadavni okvir u Srbiji u toj oblasti mnogo rigornozniji nego u nekim drugim državama.

“Ti zakoni se zaista sprovode, Policija radi svoj posao, ima svoja uputstva, radila je mnoge obuke da svima bude jasno šta je to nasilje, socijalne ustanove su na mnogo boljem niovu nego što su bile, ali tu još ima dosta posla”, kaže Mihajlović.

Navela je da je statistika strašna, da je u poslednjih deset godina u porodičnom nasilju ubijeno 300 žena i poručcila da žene treba da prijave nasilje jer je to, dodaje, jedini način da se sačuva život, a ne da se o tome ćuti.

“Nema čarobnog štapića koji će rešiti problem nasilja nad ženama, i zato moramo svi o tome da stalno govorimo. Držva je u tom delu zakona uradila sve, ali to nije dovoljno”, navela je Mihajlović.