NOVI PAZAR – Potpredsednik Vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto doprinelo tome da se stranke uozbilje, jer bi svaka vodila računa o kandidatima koje će predložiti. Ljajić je podsetio da je on još 2013. godine predložio model izbornog zakona koji je predviđao stepenasti izborni cenzus.

Ljajić je za RTS rekao da je vladajuća koalicija pokazala da joj je stalo da dođe do vraćanja poverenja u izborni proces jer je to Srbiji preko potrebno. Kako je ocjenio, očekivao je da tema smanjenja cenzusa bude jedna od glavnih tema tokom dijaloga vlasti i opozicije.

“Sigurno da ovo jeste bazična tema da ne bi svake godine, svakog izbornog ciklusa razgovarali o tome da li je izborni zakon dobar ili loš, da li odgovara vlasti ili opoziciji”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, on je još 2013. godine predložio model izbornog zakona koji je predviđao stepenasti izborni cenzus – tri odsto cenzus za samostalni nastup na izborima, pet odsto za dvočlane koalicije i sedam odsto za višečlane koalicije.

“To bi doprinelo ukrupnjavanju političke scene i na kraju krajeva to bi verujemo doprinelo uozbiljavanju da svaka stranka vodi računa o kandidatima koje će predložiti”, rekao je Ljajić.

Upitan da li veruje da bi smanjenje cenzusa moglo da opredeli više manjih političkih stranaka da izađe na izbore, Ljajić kaže da ne zna da li bi ih opredelilo, ali bi im sigurno odgovaralo.

“Manjim strankama odgovara manji izborni cenzus, većim strankama odgovara da taj cenzus bude što je moguće veći”, dodao je Ljajić.

Kada je reč o tome da li bi manji cenzus mogao da opredeli neke manje stranke koje su najavile bojkot izbora da ipak izađu, Ljajić kaže da će za neke manje stranke to sigurno biti motiv da izađu.

“Ako već učestvuju na izborima, naravno da učestvuju da bi ušli u parlament. Za mnoge od stranaka pet odsto je nedostižan cenzus, a tri odsto je svakako lakše. Da li će to biti motiv za većinu stranaka da izađu, ja to u ovom trenutku zaista ne mogu da govorim u njihovo ime”, rekao je Ljajić i dodao da je možda kasno za postizanje konsezusa, ali da formalo pravno procedura može da se završi i da se zakon donese.

On je dodao i da je vladajuća koalicija pokazala spremnost čim je pristala na tu vrstu dijaloga i uz međunarodno posredovanje i istakao da konačno moramo da dođemo do izbornih pravila i zakona koji će garantovati slobodno izjašnjavanje i prihvatanje izbornih rezultata.

Izvor: Agencije / RTS