PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo kulture odobrilo je postavljanje spomenika Skenderbegu u Ulcinju, a reč je o manjoj replici već postojećeg, koji se nalazi u Tirani.

Spomenik Ðerđu Kastriotiju Skenderbegu biće postavljen na kružnom toku Bulevara koji nosi njegovo ime.

Gadonačelnik Ulcinja Ljoro Nrekić je za podgoričke Vijesti rekao da je Ministarstvo odobrilo gradnju spomenika od izlivene bronze, visine metar i po, na postamentu od tri i po metra, uprkos tome što je lokalna Skupština jednoglasno usvojila predlog odluke da visina figure junaka na konju sa mačem iznosi pet metara.

“Nećemo da preuveličavamo, tri metra je u prirodnoj veličini“, kazao je Nrekić.

U novom predlogu na osnovu projekta arhitekte Shpetima Maraja iz Ulcinja, pored ostalog, ističe se da će će frontalno na postamentu spomenika latiničnim pismom biti ispisano na albanskom jeziku „Ðerđ Kastrioti Skenderbeu 1405- 1468“ i crnogorskom „Ðerđ Kastrioti Skenderbeg 1405- 1468“.

Rok za podizanje spomenika je mart ove godine, dok će novac obezbediti albansko-crnogorska dijaspora udružena u fondaciji „Simon Filipaj“, uz ulcinjsku NVO “Don Gjon Buzuku”, koja je i inicijator projekta.

Bista Ðerđu Kastrioti Skenderbegu otkrivena je u oktobru prošle godine ispred istoimene škole u mestu Zatrijebač u Tuzima.