KRALJEVO/NOVI PAZAR – Dan pre čuvene trke u brazilskom Sao Paulu, u pomoravskom selu Mrsać kod Kraljeva 2. januara održana je tradicionalna, 50. Novogodišnja atletska trka u kojoj je nastupilo oko 150 takmičara iz gradova širom Srbije i iz inostranstva

U atraktivnoj trci seniorki, na stazi dugoj 1.650 metara, pobedila je atletičarka iz Novog Pazara Teodora Simović, dok je u konkurenciji seniora, u trci na 6.600 metara, prvi kroz cilj prošao Osman Junuzović iz Doboja (BiH) ispred Milana Mitrovića iz Užica i Belmina Markanovića iz Doboja (BiH).

– Prvi put sam u Mrsaću i sjajna je atmosfera. Od samog početka sam krenuo ritam koji meni odgovara. Malo sam i umoran od puta, ali ipak sam pobedio i zadovoljan sam trkom, kazao je Osman Junuzović.

– Meni je ovo druga titula pobednice u Mrsaću i srećna sam što ova trka dugi niz godina živi. Na njoj sam od malena, od kada sam pravila svoje prve atletske korake. Jednostavno, naš trener Rifat Zilkić, trener celog Atletskog kluba, ima tu tradiciju da, kao što je i on bio pobednik ove trke, dođe sa našom ekipom, iako smo prethodno imali trku u Austriji i putovali smo 12 sati da bismo stigli ovde, naglasila je Teodora Simović.

U trci osnovaca pobedili su Zvedan Mršović i Milica Starčević iz Mrsaća, a kod pionira i pionirki mladi atletičari iz Novog Pazara Kabil Zilkić i Mejra Mehmedović. U juniorskim kategorijama dominirala je Jovana Miladinović iz Kraljeva, a kod starijih juniora pobedio je Aleksa Milanović iz Ćuprije.

Praznik kraljice sportova u Mrsaću kraj Zapadne Morave kao specijalna gošća uveličala je Olivera Jevtić, najbolja srpska dugoprugašica, a jubilarne trke završili su veterani. U konkurenciji do 40 godina starosti pobedio je Mirsad Rebronja iz Novog Pazara, a u kategoriji do 60 godina starosti Mirko Minić iz Užica.

Ovogodišnja manifestacija počela je otkrivanjem spomen – ploče Goranu Raičeviću (1963 -1999.), jednom od najboljih uličnih trkača bivše Jugoslavije. Raičević je bio petostruki prvak „Belog krosa“ i šestostruki prvak krosa „Politike“, višestrukišampion Balkana, pobednik „B“ kupa Evrope u Barseloni i „A“kupa Evrope. Višestruki je učesnik trke u Mrsaću, a pobednik 1995. godine. Poginuo je na Kosovu 1999. godine.

U čast ovom velikom sportisti i junaku, Sportsko udruženje „Novogodišnje atletske trke Mrsać 1971“ iz Mrsaća, na spomen – ploči je za večnost ostavilo:

“Živeo je kao atletičar, a umro kao vojnik. Srbiji je, pored brojnih medalja i pehara, poklonio i najvrednije što je imao – svoj život. Da se pamti za sva vremena, večna mu slava.“

Otkrivajući spomen – ploču, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je rekao:

– Goran Raičević je ušao u legendu kao sportista. Stradao je ne nesrećnim slučajem, već za vreme NATO agresije, u periodu kada su našu zemlju neopravdano optužili i napali, i kada su mnogi očevi bili van kuća, odvojeni od svojih porodica, i mnogi od njih se nikada nisu vratili. Bio je samo jedna od žrtava koje je srpski narod stavio na oltar otadžbine i takvog treba da ga se i sećamo. Verujem da samo onaj narod koji je sposoban da se seća, da pamti i da ne zaboravlja svoje izginule junake, ima šansu da nastavi da živi. Mi danas treba da nastavimo da živimo, da se bavimo sportom, da se radujemo i da dočekamo stotu novogodišnju trku u Mrsaću. Nadam se da u budućnosti više nećemo ratovati, već da ćemo se baviti sportom, razgovarati o lepim stvarima, graditi puteve, fabrike, da će naša deca ćiveti u boljem svetu.

Kurir/FOTO: Gradska uprava Kraljevo