BEOGRAD – Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Srbije, Crne Gore i BiH, koji je upućen u skupštinsku proceduru, predstavlja bitan korak u rešavanju svih graničnih sporova, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za razgraničenje sa BiH Veljko Odalović i dodaje da je taj dokument ostavlja prostor da se ta pitanja ubuduće rešavaju isključivo na nivou međudržavnih komisija.

Odalović ističe da donošenjem pomenutog Protokola stvaraju uslovi da državne komisije reše pitanje granice između Srbije i BiH u celoj njenoj dužini.

”Ovo je važna odluka da se više niko ne bi mešao u to, a sada ostaje da naše komisije reše granične sporove”, rekao je Odalović za Tanjug.

Tromeđne tačke određuju međudržavne komisije, a Protokol o tromeđi između Srbije, Crne Gore i BiH potpisan u maju prošle godine u Sarajevu kada je, kaže Odalović, stvoren formalni preduslov da potpisani dokument prođe verifikaciju u parlamentima zemalja potpisnica.

”Mislim da je u Crnoj Gori to već završeno, a Srbija upućivanjem Protokola u skupštinsku proceduru završava svoj deo posla. Ostaje da BiH prođe svoju proceduru i da državne komisije Srbije i BiH mogu u punom kapacitetu da nastave da rade na rešavanju pitanja granice”, rekao je Odalović.

Upitan kako će određivanje tromeđne tačke između Srbije, Crne Gore i BiH uticati na granične sporove koje naša država ima sa BiH, kao što su deo pruge Beograd-Bar koja prolazi kroz BiH, hidrocentrale ”Zvornik” i ”Bajina Bašta” ili teritorija od četiri kvadratna kilometra u Međurečju, nedaleko od Priboja, koja pripada BiH, iako je okružena teritorijom Srbije, Odalović je kazao da su to tačke na kojima će komisije intenzivno zajednički raditi.

”Mi smo posle skoro 10 godina aktivirali rad državnih komisija i već smo razmenili određena pisma sa kolegama iz BiH koji čekaju verifikaciju svojih mandata od novoformiranog Saveta ministara. Srbija je inicirala prvi sastanak, čekamo odgovor iz BiH odgovore i nadamo se da ćemo u vrlo kratkom roku nastaviti da radimo”, rekao je Odalović.

Naglasio je da Srbija ima definisanu poziciju i da je apsolutno spremna na razgovor o svim pomenutim tačkama uz napomenu da će konačno rešenje najviše zavisiti od, kako kaže, onoga što budu ponudli eksperti sa obe strane.

Istakao je da u rešavanju takvih sporova treba uvažiti mnoge elemente – ekonomske, geografske i socijalne aspekte, kao i da treba razmotriti katastarska dokumenta, imovinsko-pravna pitanja…

”Verujemo da BiH neće imati velikih primedbi na ono što su činjenice, a da li će ti sporovi da se i politički usaglašavaju, to je drugo pitanje. Nadam se da će, pre svega, struka dati predloge, a duboko verujem da postoji realan prostor da se nađe rešenje”, zaključio je Odalović.

Tromeđna tačka između Srbije, Crne Gore i BiH je zajednička tačka granica katastarskih opština: Sočice (Srbija), Poblaće (Crna Gora) i Ðakovići (Zaborak) u BiH, a nalazi se u mestu zvanom Zelena Glava.

Tanjug