NOVI PAZAR – U novopazarskom porodilištu, u protekla dva dana urađena su dva peta carska reza. Prema rečima načelnika Ginekološko akušerkog odeljenja Avdulja Škrijelja, obe pacijentkinje su bile urgentne ali su uspešno porođene. Ovakve operacije su veoma retke i u velikim kliničkim centrima a pogotovo kod nas.

U savremenoj ginekologiji i akušerstvu carski rez predstavlja operacijom izveden porodjaj. To je komplikovana operacija koja nosi sa sobom rizike. U novopazarskom porodilištu u 2019-oj godini obavljen je 1901 porođaj od čega oko 500 carskih rezova. Proteklih dana na ovom odeljenju uradjena su dva peta carska reza. Jedna od beba je i zdrav dečak od 2 kg i 540 grama.

„Je li bilo teško odlučiti se na peti carski rez? To je ipak jako rizično? – Bogami jeste, ali želja je jača od svega i od straha, ali hvala bogu sve je dobro prošlo. Bila sam u dobrim rukma i tim je bio izvrstan“, kazala je porodilja iz okoline Tutina Rabija Mujović.

Kako kaže, doktorka Suada Tutić, peti carski rez je veoma redak na klinikama a pogotovo kod nas. Najčešći su treći carski rezovi, povremeno četvri dok petih ima malo.

“Pacijentkinja koju sam ja operisala imala je peti carski rez, a inače, u mojoj karijeri ovo je drugi put da radim ovakvu operaciju. S obzirom da je pacijentkinja bila urgentna, i da je bilo pitanje kako će tok operacije ići, ceo tim se potrudio da sve protekne u najboljem redu, jer operacije ovog tima veoma su zahtevne jer su i majka i beba ugroženi.

Načelnik ginekologije dr Avdulj Škrijelj kaže da su osim porodilje iz Tutina takođe imali još jednu pacijentkinju kojoj je urađen četvrti carski rez.

„Intervencije koje smo ovde radili su veoma retke u državi, da se radi četvrti i peti carski rez. Mi smo imali čast da se ovakve operacije obave kod nas. Takođe smo juče imali još jednu pacijentkinju, peta laparatomija, relaparatomija, koja je imala dva casrka reza pa miomektomiju, pa još jedan carski rez i juče je bio četvrti carski rez. Želim da kažem da se vrlo komplikovane operacije koje su planirane za te zdrastvene ustanove završavaju ovde u Novom Pazaru“, dodao je Škrijelj.

Porodilište u Novom Pazaru je najveće porodilište u Srbiji posle kliničkih centara. Godišnje se u Novom Pazaru rodi blizu 2000 beba.


Beta