NOVI PAZAR/BEOGRAD – Skupština Srbije počela je danas novu sednicu na čijem je dnevnom redu izbor sudija i zamenika javnih tužioca. Među predloženim kandidatima su Adnan Baćićanin kandidat za zamenika javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, kao i Azra Fetahović kandidatkinja za zamenika javnog tužioca u Osnovnom sudu u Novom Pazaru.

Govoreći o predloženim kandidatima narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac najavio je podršku predloženim kandidatima.

’’ S obzirom da su oba kandidata dugo radila kao stručni saradnici u sudu, te da su pretpostavljeni izrazito pohvalno govorili o njihovom radu i znanju i činjenica da i ja lično mogu da potvrdim njihovo dugogodišnje pregalaštvo i dostojnost, sa zadovoljstvom najavljujem podršku predloženim kandidatima. Jako me raduje što su oba kandidata bošnjačke nacionalanosti čime se povećava procenat Bošnjaka u pravosuđu o čemu sam ja često govorio i što ću još mnogo puta ponoviti, dok god se ne reši problem ravnomerne zastupljenosti Bošnjaka u pravosuđu naše zemlje” istakao je Bačevac.

Bačevac je naglasio da u ovom trenutku mimo područja Sandžaka u sudovima republičkog ranga ( Visoki kasacioni sud, Upravni sud, Privredni Apelacioni sud ) kao i apelacionim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, nema ni jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti, te dodao da je donedavno u Ustavnom sudu jedan sudija bio Bošnjak. U međuvremenu je, kako objašnjava, došlo do isteka njegovog mandata, pa tako danas nema nijednog Bošnjaka u tim institucijama. Bačevac je izričit da takvo stanje treba što pre menjati.

’’Sudska vlast građanima je najvažnija jer sve što ne valja građani žele ispraviti na sudu. Nama u SDP-u je kristalno jasno da nema ekonomskog razvoja niti pravednog društvenog poretka bez odlučnog poštovanja vladavine prava. Pravedno društvo osnovni je postulat SDP-a” kazao je Bačevac.