BEOGRAD/NOVI PAZAR – Skupština Srbije počela je sednicu na čijem dnevnom redu su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, a najznačajnija izmena je smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto.

Poslanica GordanaČomić (DS) je predložila da na izbornoj listi mora da bude 40 odsto manje zastupljenog pola.

Poslanici SDP-a najavili su da će podržati predložene izmene zakona.

Narodni poslanik Sandžačke demokratske partije dr Muamer Bačevac je istakao da je SDP promoter ženskog političkog aktivizma.

’’Sa zadovoljstvom ćemo podržati povećanje kvote sa 30% na 40% učešća žena u Skupštini Srbije, ali i u drugim delovima izvršne vlasti.

Mi već u poslaničkoj grupi imamo ispoštovan ovaj procenat, ali i na svim drugim nivoima stranke. Pogledajte i strukturu naših kadrova na lokalu u Sandžaku gde SDP čini vlast i videćete da smo mi promoter ženskog učešća u politici’’ rekao je Bačevac.

Bačevac je naglasio da je predlog smanjenja izbornog cenzusa definisan kao predlog u SDP, još 2013. godine, kao deo predloženog rešenja za izmenu izbornog sistema i ustava.

Po ovom zakonskom rešenju bi nacionalni saveti nacionalnih manjina izdavali potvrde manjinskim strankama o njihovoj autentičnosti , što je naišlo na kritiku nekih političkih partija.

’’Mi ćemo podržati ono rešenje koje će obezbediti ulazak u parlament autentičnih i orginalnih predstavnika nacionalnih manjina. Potrudićemo se da amandmanima i kvalitetnom raspravom napravimo balansi između učeša i uloge Nacionalnih savjeta i Republičke izborne komisije uz optimalnu upotrebu Posebnog biračkog spiska nacionalnih manjina ” istakao je Bačevac.