NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o imenovanju vršioca dužnosti direktora OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru koja predstavlja “još jedan čin drske diskriminacije prema Bošnjacima”.

Ministarstvo prosvete je donelo odluku o imenovanju direktora protivno volji kolektiva OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru koja je jedna od obrazovno-odgojnih ustanova od posebnog značaja za Bošnjake i u kojoj se kompletna nastava odvija na bosanskom jeziku.

Podsećamo javnost da je proces za izbor direktora OŠ „Avdo Međedović“ bio ponovljen te da je Bošnjačko nacionalno veće sa naročitom pažnjom pratilo konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Nastavničko veće OŠ “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, je tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

Bošnjačko nacionalno veće je na osnovu svega gore navedenog, kao i dokumentacije koja je dostavljena uz zahtev za mišljenje na izbor direktora dalo pozitivno mišljenje na izbor Zahira Gudževića na mesto direktora ove škole.

“Bošnjačko nacionalno veće će zbog otvorene diskriminacije i kršenja Ustava i zakona pokrenuti sve mehanizme zaštite prava Bošnjaka i podneti krivične prijave protiv ministra i svih odgovornih” – navode iz BNV.