NOVI PAZAR – Studija objavljena na stranici Cell, a čiji su autori Kristin R. Vitale, Aleksandra C. Benke i Monia A.R. Udel, pokazala je da mačke imaju razvijene društveno-kognitivne sposobnosti te da mačka može doživeti svog vlasnika kao roditelja i kreirati osećaj povezanosti.

Mačke su društvena bića

Većina mačaka ima društvene potrebe. Mogu se sprijateljiti s drugim životinjama i sarađivati s njima, a mogu i osetiti gubitak.

Mačke će se pokušati družiti s ljudima i stvarati vezu s njima. Zapravo, neki stručnjaci kažu da mačke misle da smo i mi mačke. Veće od njih, ali ipak mačke.

Mačka se veže za svog vlasnika

Vaša mačka traži bliskost s vama. Ona pokušava biti uključena u ono što radite i kreirati osećaj povezanosti. Jednom kada se ostvari ta veza, ona postaje stabilna. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i kada je odrasla, što znači da vas vidi kao nekog ko se primarno brine o njoj.

Mačka može osećati stres ako nije s vama

Prema testu koji je proveden u studiji, ako se nalazite u sobi sa svojom mačkom i ostavite je samo dva minuta, ona će početi da oseća nesigurnost i pokazivaće znake stresa. Kada se ovako osećaju, mačke imaju potrebu otrčati i negde se sakriti. Nivo stresa smanjiće se kada se vratite i budete ponovno s njom, navodi Bright Side.

Uz vas se osjeća sigurno

Mačke imaju sposobnost da razlikuju s kojim su ljudima sigurne, a s kojima ne. Prema studiji, visok postotak mačaka oseća trenutnu sigurnost kada su u blizini svojih vlasnika. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao što su deci njihovi roditelji.

Mački je zaista stalo do vas

Iako možda ne izgleda tako na prvi pogled, vaša se mačka zaista brine za vas. Postoje različiti načini na koje ona pokazuje svoju ljubav, kada prede, trepće prema vama, gura vas glavom, pokazuje svoj stomak ili vas liže kako bi vas ulepšala. Ona će tražiti vašu pažnju. Kada mačka neguje svog vlasnika, ponavlja isto ponašanje kao s majkom, oseća se jako opušteno i želi vam pokazati da vam veruje.