PODGORICA – Najveći deo više od tone kokaina, vrednog oko 50 miliona evra, koji je u međunarodnoj akciji zaplenila italijanska policija, trebalo je da preko Crne Gore stigne u Bosnu i Hercegovinu, saznaju Nezavisne.

Dve osobe uhapsila je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA u BiH, a velikom međunarodnom akcijom obuhvaćen je veći broj ljudi iz te zemlje, Italije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Radi se o međunarodnoj akciji kojom je presečen veliki lanac za organizovani šverc droge, a za koji je najpre saznala italijanska policija, koja je u saradnji s kolegama iz drugih zemalja pratila pošiljku.

Naime, u jednoj luci u Italiji policija je zaplenila nekoliko kontejnera punih kokaina, koji je trebalo da se pošalje u Bar, te dalje u Severnu Makedoniju i BiH.

Policija je iz kontejnera uspela da izvadi 970 paketa narkotika teških 1.128 kilograma, a lažnu pošiljku sa oko kilogram droge zapečatila je zajedno sa sistemom za praćenje, kako bi utvrdila kome je namijenjena tako velika količina narkotika.

Nezavisne saznaju da je u Bar po pošiljku stiglo šest kamiona, od kojih su četiri iz Severne Makedonije stigla po zapečaćene kontejnere, ne znajući da ih policija prati, a umesto narkotika u njima je bio samo kilogram kokaina koji su ostavili istražioci.

Druga dva kamiona otišla su u BiH, ne znajući da zapravo voze prazne kontejnere i da istražioci prate i njihovu putanju.

U SIPA su potvrdili da su učestvovali u međunarodnoj akciji razbijanja šverca kokaina, te da su dve osobe uhapšene, ali nisu precizirali detalje akcije niti čiji je kamion s kontejnerima ušao u BiH.

Luka Miladinović, portparol SIPA, kazao je da će dve osobe koje su uhapšene biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH.

“Na području BiH policijski službenici SIPA uhapsili su dve osobe, saslušali više svedoka, te pretresli više osoba, objekata i pokretnih stvari i tom prilikom oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku”, naveo je Miladinović.

SIPA je akciju hapšenja izvela u saradnji s policijskim i pravosudnim organima Italije, Severne Makedonije i Crne Gore, prilikom realizacije velike međunarodne operativne akcije na suzbijanju šverca narkotika.