MELBURN – Srpski teniser Novak Ðoković osvojio je titulu na Australijan openu, pošto je danas u finalu pobedio Austrijanca Dominika Tima 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, i 6:4.

Ðoković je do rekordne osme šampionske titule u Melburnu stigao posle velike borbe i četri sata i tri minuta igre, a trijumf na Australijan openu od sutra će mu doneti i povratak na prvo mesto na ATP lisi, gde će prestići Španca Rafael Nadala.

Bilo je ovo 26. finale na najvećim turnirima za srpskog tenisera, koji je došao do 17. gren slem titule u karijeri.

Najbolji tenis i mentalnu snagu, Ðokoivić je pokazao u poslednja dva seta, kada je bilo jasno da neće lako dozvoliti poraz u finalu turnira na kojem nikada do sada nije izgubio meč za trofej.

Drugi teniser sveta finalni meč je otvorio tako što je prvi došao do brejka, kada je na startu oduzeo servis rivalu.

Istom merom austrijski teniser uzvratio je u sedmom gemu, a već u narednom Ðoković je imao brejk loptu na servis Tima koju nije iskoristio, pa je Austrijanac izjednačio na 4:4.

U 10. gemu Ðoković nije materijalizovao prvu set loptu na servis rivala, ali je zato iskoristio drugu, kada je Tim duplom servis greškom doneo vođstvo srpskom teniseru.

Oba tenisera sigurnim servis gemovima otvorila su drugi set, ali je prvi slabosti pokazao Ðoković, koji je spasao dve brejk lopte, ali je treću Timu iskoristio.

Austrijanac je bio siguran u svom servis gemu, poveo je sa 3:1, a osvajč sedam titula na AO u osmom gemu uspeo je da vratio brejk.

Već u sledećem Tim je iskoristio greške Ðokovića za još jedan brejk, pa je rutinski priveo set u svoju korist posle 49 minuta igre.

Nesiguran početak Ðoković je imao i u trećem setu, pošto je odmah izgubio svoj servis, a prliku za ribrejk u narednom gemu nije iskoristio, pa je Tim poveo sa 2:0.

Imao je srpski teniser problem sa prvim servisom, dve duple servis greške u trećem setu koštale su ga i drugog gema, što je Tim iskoristio za novi brejk, koji je materijalizovao u svom servis gemu za vođstvo od 4:0.

Ðoković, koji je u ovom setu bio potpuno van svoje igre i nivoa, do kraja seta uspeo je da osvoji dva gema.

Tim je u osmom gemu trećeg seta iskoristio četvrtu set loptu i posle dva i po sata igre poveo je sa 2:1 u setovima.

Četvrti set doneo je sigurniju igru drugog tenisera sveta, a sve do osmog gema oba igrača su držala svoj servis.

Onda je Tim dozvolio brejk Ðokoviću koji to iskoristio za izjednačenje u setovima.

Odlučujući set počeo je brejkom Ðokovića, koji mu je bio dovoljan da postane apsolutni kralj Melburna, a od sutra ponovo prvi tensier sveta.


Foto:Tanjug/AP