BEOGRAD – Rok za prijavljivanje lokalnih samouprava za dobijanje nepovratnih sredstava za podsticanje nataliteta ističe danas.

Javni poziv raspisao je Kabinet ministra bez porfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, a pravo učešća imaju opštine i gradovi koje u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predviđenih mera i telo zaduženo za demografiju.

Za tu namenu izdvojeno je 650 miliona dinara, a ministarka Slavica Ðukić Dejanović kaže da se iz godine u godinu povećava broj opština i gradova i da su različiti projekti kojima konkurišu za sredstva – obnova i izgradnja vrtića, oprema za odeljenja ginekologije, promocija reproduktivnog zdravlja.

Podseća da je ovo četvrta godina kako se opštinama dodeljuju bespovratna sredstva za podizanje nataliteta i da je sve veći broj lokalnih samouprava koje se javljaju na konkurs.

Prve godine na javni poziv javilo se samo 15 lokalnih samouprava sa kompletnim projektom, naredne godine 60, a prošle 85 opština i gradova.

“Iz godine u godinu sve je veći broj ljudi na lokalu koji se bave populacionom politikom”, rekla je Ðukić Dejanović za RTS.

Navodi da su predloženi i novi finansijski podsticaji i to da za prvorođenu bebu da porodica dobije između 250.000 i 300.000 dinara, da porodica za drugorođenu bebu dobbija 10.000 dinara umesto dve, pet godina.

Predloženo je i da peto rođeno dete ima isti status kao četvrto, a to znači da svaki mesec roditelji dobijaju po 18.000 dinara do desete godine.

Mere popunacione politike, navodi ministarka, već su dale neke prve pozitivne rezultate. Srbija je jedina zemlja u regionu gde je porastao broj novorođene dece i porastao je broj žena koje rade i rađaju.

“Povećava broj majki koje su visokoobrazovane. Posebno je dobar podatak da je trećerođenih beba oko 700 više u odnosu na 2018. godinu, što znači da sve mere koje smo radili daju rezuultate”, naglasila je minisatrka.

Govoreći o šestoro napuštene dece u Alibunaru koja se brinu sama o sebi, ministarka je rekla da to “mora sve da nas prene” i da je u ovom slučaju zakazao i rođak i komšija i institucije sistema.

“U suštini, zatajili smo svi”, navela je ona i dodala da je deci sada važna psihološka podrška i što pre “stvaranje topline za svako dete”.

Tanjug