BEOGRAD – Dolazak kineskih turista u Srbiju drastično je smanjen u poslednjih mesec i po dana zbog koronavirusa, a zbog preporuke da se ne putuje u severnu Italiju, gde je zabeležena najveća epidemija tog virusa u Evropi, turističke agencije u našoj zemlji počinju da beleže gubitke.

Generalni menadžer Sabra travel agencije Vladimir Vlaho rekao je za Tanjug da su za sada otkazana putovanja za severnu Italiju, u kojoj je određen broj opština u karantinu.

Međutim, Vlaho napominje da polasci za Rim nisu otkazani za naredne dve, tri nedelje i dodaje da će agencija držati ponudu otvorenom sve dok postoji minimalni broj putnika za te aranžmane.

“Mi smo odluku prepustili našim putnicima i ako padnemo ispod minimalnog broj putnika za te ture, naravno da će svim putnicima biti vraćen novac ili će biti preusmereni na neka druga putovanja ukoliko to žele”, poručio je Vlaho.

Sagovornik dodaje da je otkazan dolazak putnika iz Italije, koji je trebalo da stignu 8. marta u Srbiju.

Maja Mitić iz Argus Tours-a napominje da agencija za sada ima manji broj otkazanih aranžmana zbog virusa i dodaje da će se situacija menjati kako se stanje sa virusom bude menjalo.

Mitićeva kaže da su prvi odlasci za Italiju nakon izbijanja epidemije, u trećoj nedelji marta i ističe da te grupe još nisu formirane, pa se u ovom trenutku, napominje sagovornica, neće otkazivati ta tura.

“Ukoliko putnici žele, biće im svakako vraćen novac, a dalje će se stvari odvijati po preporuci nadležnih institucija Srbije i Italije”, zaključuje Mitićeva.

Kad je reč o turistima iz Kine, zemlje koja je žarište koronavirusa, menadzer Sabra travel agencije kaže za Tanjug da kineski turisti sukcesivno otkazuju dogovorene dolaske i dodaje da je za sada otkazano 60 odsto aranžmana za januar, februar i mart.

“Od juče imamo i otkazan aranžman za april, i dalje očekujemo otkazivanja, ali se nadamo da će se to ubrzo stabilizovati”, rekao je Vlaho.

Dodaje da trenutna situacija sa virusom ne znači da kineski turisti ne dolaze uopšte u Srbiju, jer njihova putovanja traju po nekoliko nedelja, tako da se, kaže, u našoj zemlji nalazi određeni broj kineskih turista koji su znatno ranije stigli u Evropu.

Otkazivanje takvih aranžmana, napominje Vlaho, predstavlja velike gubitke za prihod agencije i za turizam uopšte, jer kineski turisti spadaju u grupu najbrojnijih stranih turista u Srbiji.

“Sreća u nesreći je što prava sezona počinje krajem aprila, početkom maja, pa se nadamo da će se stvari promeniti”, kaže Vlaho.

U Italiji je, prema poslednjim podacima, od virusa COVID-19 umrlo sedam osoba, dok je njih 283 zaraženo.

U svetu je obolelo više od 79.000 osoba, dok je 2.636 umrlo, od toga 2.606 u Kini, odakle se virus širio.