BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas u odvojenim susretima sa ambasadorima Holandije Žilom Bešorom Pluhom, Pakistana Šerjarom Akbarom Kanom i Francuske Žan-Lujem Falkonijem.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i ambasador Holandije Žil Bešor Pluh saglasili su se tokom susreta da se trgovinska saradnja dve zemlje kontinuirano razvija i izrazili očekivanje da će robna razmena u skorijoj budućnosti premašiti jednu milijardu evra.

Kao posebno interesantne oblasti za dalje unapređenje saradnje istaknute su poljoprivreda, prehrambena industrija i sektor usluga.

Na sastanku sa ambasadorom Pakistana Šerjarom Akbarom Kanom, potpredsednik Vlade Ljajić istakao je neophodnost održavanja sednice mešovitog komiteta dve zemlje za ekonomsku i trgovinsku saradnju, budući da je poslednji susret na tom nivou održan još za vreme bivše Jugoslavije, 1990. godine u Islamabadu.

Ambasador Pakistana Šerjar Akbar Kan je predložio potpredsedniku Ljajiću da, u cilju daljeg razvoja ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, u toku ove godine poseti Islamabad i susretne se sa najvišim zvaničnicima Pakistana.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić je sa ambasadorom Francuske Žan-Lujem Falkonijem razgovarao o nastavku pristupanja evropskim integracijama, a francuski ambasador je istakao da nova metodologija Evropske komisije ima za cilj da ubrza proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.