SRAJEVO/BANJALUKA – Na današnji dan pre 26 godina dogodio se masakr na sarajevskoj pijaci Markale, za šta su okrivljeni pripadnici Vojske Republike Srpske, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Uprkos tome mediji u Federaciji BiH i dalje tvrde da su taj napad učinili pripadnici VRS tokom opsade Sarajeva, a povodom pogibije civila biće održana komemoracija na samojpijaci, kojoj će, kako prenosi srajevska N1, prisustvovati aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

U slučaju eksplozije na Markalama, reč je o dva odvojena napada na ovu sarajevsku pijacu u kojima je život izgubilo više od stotinu civila.

Prvi napad dogodio se 5. februara 1994. godine kada je od eksplozije navodno samo jedne minobacačke granate poginulo 68, a ranjena 144 građana.

Napad je ponovljen godinu i po dana kasnije, kada je ubijeno 37, a povrijeđeno 90 civila, a poslužio je kao pokriće za masovne napade avijacije NATO-a na Republiku Srpsku.

Srpska strana je negirala krivicu, tvrdeći da je tragediju inscenirala vlada u Sarajevu pod kontrolom lidera muslimana Alije Izetbegoviće, podseća RTRS.

Haške presude za ove zločine okrivile su Vojsku Republike Srpske, iako je nekoliko nezavisnih timova istražioca ukazivalo da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

U Haškom tribunalu postoje dokazi da Srbi nisu počinili taj zločin, kao i nalaz balističara, koji je rađen u saradnji sa kolegama iz Amerike, Francuske, Njemačke, Češke i Izraela, koji potvrđuje da je fizički bilo nemoguće da granata doleti sa položaja koje su držali Srbi.

Zaštićeni svedok u Haškom tribunalu, koji je bio telohranitelj Alije Izetbegovića i za čije svedočenje postoji transkript, rekao da je čuo razgovor između ratnog lidera bosanskih muslimana i bivšeg islamskog verskog poglavara Mustafe Cerića da se sprema masakr na Markalama.

U toku suđenja ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Hagu, svedok je rekao da su napad na Markalama organizovali Izetbegović i Cerić, a sproveli generali takozvane Armije BiH.

Svedok pod pseudonimom “GRM-116” ispričao je da je od 1992. do 1994. godine bio pripadnik specijalne jedinice “Biseri”, u obezbjeđenju Predsedništva tadašnje BiH i da je bio prisutan kada je Izetbegović odobrio napad na Markale.

On je naveo da je ideja potekla od Cerića, koji je imao najsnažniji uticaj na Izetbegovića, a sproveli su je generali Sefer Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan.

I u izveštaju Švajcarske federalne obaveštajne službe o devedesetim godinama prošlog veka, koji je prošle godine dospeo na svetlo dana, navodi se da su Bošnjaci režirali masakr nad civilima na pijaci Markale.

Doajen nemačke spoljne politike Vili Vimer, član Hrišćansko-demokratske unije, kaže da se u ovom materijalu navodi spisak propagandnih primera kojima su mediji stvarali okvir za rat u ?ugoslaviji i kojima su tako duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

Što se “Markala” tiče, Vimer napominje da švajcarska obaveštajna služba u izveštaju podseća da su “u ovom kao, i nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN zaključili da su masakr, najverovatnije, sprovele bosanske vojne snage, i to prema sopstvenom stanovništvu”.

Švajcarci ukazuju i na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva “napad pod lažnom zastavom”.

Advokat Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića, potvrdio je ranije da su u Haškom tribunalu planski oštećeni materijali koji idu u prilog srpskim optuženicima, a jedan od primera je uništavanje dokaza kako bi Srbe osudili za eksploziju na sarajevskoj pijaci “Markale”.

Tanjug