NOVI PAZAR – Dana 26.02.2020. godine održana je proširena sednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojoj su pored članova Mešihata prisustvovali rukovodioci ustanova te predsednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice.

Nakon prezentiranja i iscrpne rasprave, usvojeni su izveštaji o radu ustanova i medžlisa Islamske zajednice u 2019. godini uz konstataciju da je protekla godina bila najuspešnija na svim poljima, te da se u narednom periodu akcenat treba staviti na jačanje verskog života u medžlisma i podizanje kvaliteta odgojno-obrazovnog rada u ustanovama Islamske zajeenice.

Članovi Mešihata, rukovodioci ustanova, predsednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice u Srbiji dali su punu podršku rukovodstvu Islamske zajednice i Medžlisu IZ-e Novi Pazar u odbrani i očuvanju vakufske imovine te izrazili najoštriju osudu zlonamernog izveštavanja pojedinih medija, kao i nasrtaja određenih partijskih aktivista na vakufsku imovinu putem davanja podrške uzurpatorima vakufa i pokušaja iskorištavanja istih u političke svrhe i nastavak agresije na Islamsku zajednicu.

Na sednici je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za nastupajući Ramazani šerif, te odlučeno da Versko-prosvetna služba Mešihata pripremi predlog ramazanskih aktivnosti na terenu.

Takođe, verifikovana su četiri nova uvakufljenja zemljišta u Sjenici, Prijepolju i Tutinu, kao i tri nova hafiza Kur’ana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here