NOVI PAZAR – Mirsad Šehović, radnik preduzeća „Novi Pazar put“, satima je po nezapamćenoj mećavi golim rukama skidao sneg sa šoferšajbni zavejanih automobila i krčio im put kroz smetove

Junak s Peštera koji je u noći strašne mećave iz smetova spasao Jelenu Antonijević sa dvoje njenih rođaka, tako što je satima hodao kraj njihovih kola i rukama skidao sneg sa šoferšajbne kako bi videli kuda da voze, radnik je preduzeća „Novi Pazar put“ Mirsad Šehović, iz sela Lazine kraj Duge Poljane.

Osim Jelenine familije, on je te olujne noći, zajedno s kolegom, spasao od smrzavanja još desetine putnika u 20 zavejanih kola na putu od Sjenice do Duge Poljane.

Vodilo ga srce

– Nemojte, nisam ja nikakav junak, ja sam samo te noći radio kako me je duša vukla i kako mi je srce naređivalo. Išao sam od kola do kola, kucao ljudima na prozor, pomagao da se okrenu, a onda smo ih pratili do Duge Poljane, pa ponovo nazad, i tako do pet ujutru. Danas kažem, hvala bogu da su ti ljudi živi, verujte mi, bog mi je svedok da te noći nisamnimalo o svom životu mislio. A oluja? Moj babo ima skoro 70 godina, ja 40, takvu mećavu ne pamtimo. Bog neka čuva sve te ljude koje sam te večeri upoznao – skromno odgovara Mirsad.

On je u noći između srede i četvrtka na ledenoj oluji proveo više od 12 sati. Kad ga je oko pet ujutru na putu ugledao šef iz preduzeća, mislio je da se Mirsad smrzao. Sav je bio zaleđen, a u licu crn kao ugarak od hladnoće i vetra.

– Sećam se Jelene. Bila je zbunjena, pitala me šta da radi kad smo došli do njenih kola. Onda sam joj pomogao da se okrene na putu, iza su bila još dvoja kola, naša mašina kojom je upravljao Mujo Rebronja išla je napred, a ja sam išao pored Jeleninih kola i čistio joj šoferšajbnu, pokazivao kuda da vozi, vidljivost je bila manja od metra, ništa se nije videlo od mećave. Vetar je strašno duvao – prisećao se Mirsad.

Upao u kanal

I tako dva kilometra.

– Znam da sam u jednom trenutku upao u sneg, u kanal, jedva sam uspeo da se iskobeljam, da se ne ugušim. Verujte da ni sam ne znam šta sam radio, malo se čega sećam, mislio sam samo – bože, pomozi da ove ljude sprovedem na bezbedno, samo mi je to bilo na pameti – kaže Mirsad.

A za njim je prethodnih dana tragala i Jelena Antonijević, kojoj je u sredu uveče i bukvalno spasao život.

– Hoću samo da mu zahvalim, da mu stegnem ruku, da nije njega bilo, ko zna da li bismo ostali živi – rekla je Jelena za Kurir.

(Kurir.rs / Z. Šaponjić / Foto:Zoran Šaponjić)