NOVI PAZAR – U Novom Pazaru su podignute tenzije nakon rušenja berbernice u blizini Arap džamije. Nedugo nakon što je javnost saznala da je objekat porušen bagerom u ranim jutarnjim satima, kamenicama su napadnute prostorije na jednom od objekata u krugu Mešihata. Vlasnik porušene berbernice kaže da je objekat njegov i da je reč o nelegalnom činu. S druge strane, Mešihat Islamske zajednice kaže da su tvrdnje korisnika srušenog objekta neistinite sa ciljem otimanja zemljišta.

Objekat u Novom Pazaru srušen je u cik zore, dok većina građana spava. Slično doba kad se rušenje dogodilo zaličilo je mnogima na slučaj rušenja u Beogradu u hercegovačkoj. Zato je rušenje berbernice u četiri ujutru i nazvan “Novopazarska Savamala”. Veliki broj rođaka i prijatelja Ramiza Dugopoljca, vlasnika berbernice, stalno dežura ispred objekta, strahujući da če se bager ponovo pojaviti. Non stop je napeto, a tenzije su posebno porasle kada se pojavio izaslanik Islamske zajednice.
POVEZANE VESTI

“Vi niste trebali dirati, ono što je imovina mog oca. Sram vas bilo”, poručila je ćerka vlasnika berbernice.

Ramiz Dugopoljac kaže za N1 da je poslednje dve godine bio pod pritiskom Islamske zajednice da prihvati njihove uslove i počne da plaća kiriju za korišćenje lokala.

“Poslednje dve godine, dva, tri puta sam išao kod njih na razgovor. Jedan njihov kurir mi je doneo kovertu neku. Ja sam otvorio tu kovertu i pročitao. rekli su mi da potpišem. Pisalo je da se u roku od tri dana iselim. Rekao sam mu ‘beži, da više nikada nisi došao ovde’. I tražili su nekoliko puta, ja sam išao na razgovor kod njih. Ubeđivali su me da im ja to oslobodim, da je to njihovo. Rekao sam im da je to moj otac kupio”, objasnio je Dugopoljac.

U zvaničnoj bazi nepokretnosti se kao vlasnik navodi Islamska zajednica, dok je kao vlasnik objekta na parceli uknjižen Ramiz Dugopoljac. Islamska zajednica u Srbiji navodi da je ona zvanični vlasnik, i da su “tvrdnje korisnika objekta o navodnom vlasništvu nad njim neistinite i pokušaj otimanja imovine”.

“On može da priča šta hoće. To je vlasništvo Islamske zajednice. Isčlamska zajednica se svojih dobara nikada neće odreći. To su naša dobra, mi smo vlasnici zemlje. Mi smo mu doneli dokaze, sve mu predočili. Rekli smo da ćemo da ga ispoštujemo, jer ga je neko prevario. prodao mu je nešto što nije bilo njegovo vlasništvo”, ističe Enver Gicić, predsednik novopazarskog medžlisa.

Objekat je u vlasništvu porodice Dugopoljac, tvrdi berberin, još od 1970. godine, kada ga je kupio njegov otac. Objašnjavaju da sada stasava i četvrta generacija berberina. Kažu i veruju da država mora da ih zaštiti.

VIDEO PRILOG MOŽETE POGLEDATI NA PORTAU N1 KLIKOM NA OVAJ LINK