BANJALUKA – Ukupan broj boraca takozvane “Islamske države” koji su poreklom sa zapadnog Balkana je veći od 1.200, od čega je njih 350 iz BiH, navodi se u procenama bezbednosnih službi iz BiH.

Prema toj dokumentaciji, najviše boraca ID je sa KiM – 403, zatim sledi BiH sa 350, pa Albanija sa 180 do 200 i Severna Makedonija sa 156 boraca, preneo je sinoć portal banjaluka.net.

“Šta znači povratak tih terorista na Balkan, šta će to značiti i koliki je to stvarni problem znaće se vrlo brzo, nakon što povratnici izdrže svoje simbolične kazne za učešće u borbama na strani takozvane Islamske države i Al Kaide u Siriji i Iraku”, navodi se u ovoj dokumentaciji.

Kako se navodi, za domaće pravosuđe problem je što nema konkretnih dokaza da su činili zločine i učestvovali u streljanju, ubijanju ili dekapitaciji zarobljenika, a bezbednosne službe upozoravaju da će oni u relativno kratkom periodu formalno-pravno biti slobodni građani, koji se sigurno neće odreći svoje radikalne verske i terorističke ideologije.

Pored toga, u ovoj dokumentaciji se još navodi i da zapadni Balkan ima i problem vezan za ekonomsku infiltraciju Turske i Katara u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Kosovu i BiH, što znači infiltraciju koja ide na ruku ideološkoj infiltraciji vezanoj za Muslimansko bratstvo, navodi portal.

Dodaje se da tu indoktrinaciju sprovode različite islamske NVO koje imaju za cilj da izdominiraju islamom na Balkanu i koje će sigurno, piše u dokumentima, ostvariti kontakt sa povratnicima iz Sirije i Iraka i nastaviti rad sa njima kao humanitarne organizacije.

Tanjug