ROŽAJE – Višemesečnom zajedničkom aktivnošću Uprave policije i policije Severne Makedonije na GP Kula presečen je kanal krijumčarenja heroina – zaplenjeno je oko 12 kilograma heroina, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

“Nakon višemjesečnih aktivnosti Službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droge i Sektora granične policije, danas je realizovana policijska akcija koja je planirana i vođena kroz međunarodnu razmjenu podataka sa partnerskom službom policije Sjeverne Republike Makedonije a koja je rezultirala presijecanjem kanala krijumčarenja heroina i zapljenom 12 kilograma ove opojne droge.

Na ulazu u Crnu Goru, na Graničnom prelazu Kula, od službenika granične polcije kontrolisano je vozilo marke Hyndai, makedonskih registarskih oznaka, kojim je upravljao A.A (28) iz Skoplja dok se na mestu suvozača nalazila I.S. (23) takođe iz Skoplja.

Detaljnim pregledom vozila, u dobro skrivenom, specijalno izrađenom bunkeru, smeštenom iza zadnjih štop svjetala vozila, pronađena su 24 pakovanja sa ukupnom količinom od oko 12 kilograma opojne droge heroin”, navode u saopštenju.

U aktivnosti na Graničnom prelazu Kula učestvovali su i službenici Uprave carina.

Ovom policijskom akcijom presečen je krijumčarski kanal, kojim je, iz pravca Republike Severne Makedonije, heroin sa Kosova, preko teritorije Crne Gore, trafikovan ka zemljama Zapadne Evrope, a koji je, kako se sumnja, u ovom konkretnom slučaju namenjen krijumčarenju prema Italiji, dodaju iz policije.

“U skladu sa koordiniranim aktivnostima, u Severnoj Makedoniji su u toku pretresi na više lokacija. Radi se na identifikovanju, lociranju i procesuiranju ostalih učesnika koji su, kako se sumnja, umešani u organizovano krijumčarenje heroina ovom rutom.

O događaju je obavešten državni tužilac u Višem državnom tužilšatvu u Bijelom Polju. A.A. i I.S. su lišeni slobode u Crnoj Gori i oni će biti uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužiocu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova policijska akcija je još jedan primer odlične međunarodne saradnje koju Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sprovodi sa brojnim partnerskim službama, ali i izuzetne saradnje sa svim ostalim organizacionim jedinicama Uprave policije, koje su zajedničkim delovanjem uspele da na krijumčarskoj ruti, preseku još jedan kanal korišten za krijumčarenje velikih količina droge”, zaključuju iz UP Crne Gore.