NOVI PAZAR – Novi Pazar je prvi grad u Srbiji, u kome je, od 2011. godine do danas, puštena u rad savremena merna stanica za određivanje nivoa kvaliteta vazduha.

“Od danas će biti vršen svakodnevan monitoring kvaliteta vazduha u Novom Pazaru. Svi podaci će biti dostupni na sajtu Agencije i preko mobilne aplikacije. Identifikacija i merenje problema znače da taj problem možete kontrolisati i rešavati”, kazao je direktor republičke Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović.

Merna stanica je, rečju struke, sačinjena od najsavremenije opreme i nalazi se na rekreacionom centru. Razlog za odabir lokacije je želja lokalne samouprave da u svakom trenutku prati nivo kvaliteta vazduha u gradu i na lokaciji gde deca iz svih delova grada provode najviše vremena.

“Obezbeđivanje stanice za merenje kvaliteta vazduha samo je jedan od zajedničkih projekata sa Agencijom i resornim ministarstvom.” Imamo kratkoročne i dugoročne planove. Želimo bolju životnu sredinu za naše građane. Jedan od projekata ka ostvarenju cilja je izmeštanje toplane i obezbeđivanje grejanja na biomasu. Sličan projekat će realizovati i Opšta bolnica. U prošloj godini fokusirali smo se na ozelenjavanje površina i obezbedili preko 10 000 sadnica i na svima nama je da se zajednički potrudimo da nam kvalitet životne sredine bude na nivou optimalnom po zdravlje ljudi”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.