SKOPLJE – Osnovno tužilaštvo u Skoplju podiglo je danas optužnicu protiv kosovskog državljanina zbog unošenja kokaina u najveći makedonski zatvor Idrizovo.

To tužilaštvo je saopštilo da je optuženi 31. januara prilikom redovne posete osudjeniku u Kazneno-popravnoj ustanovi Idrizovo “neovlašćeno pustio u promet narkotičku drogu – kokain neto mase 89,96 grama”.

“Pri ulasku u ustanovu, optuženi je zatvorskom policajcu predao paket namenjen osudjeniku u kojem je bila i jedna jakna. Pretresom paketa, u unutrašnjem džapu jakne je u nalonskom pakovanju oblepljenom seletojpom, pronadjen kokain”, navodi se u optužnici koja je podneta krivičnom sudu u Skoplju.

Otužnica “kosovskog državljanina tereti da je počinio krivično delo ‘neovlačćena proizvodnja i puštanje u promet narkotičkih droga'”, a skopski tužilac je sudu dostavio i predlog za produžavanje pritvora, uz obrazloženje da i dalje postoji mogućnost da optuženi kosovski državljanin pobegne i da ponovi delo koje mu se stavlja na teret.

Kako je polovinom februara objavila Televizija Telma, taj zaplenjeni kokain je bio namenjen pripadnicima takozvane Kumanovske grupe, koji su osudjeni na kazne zatvora od 40 godina ili doživotne za teroristički napad u maju 2015. u Divom naselju u Kumanovu.

Kokain u Idrizovo je, navodi se, pokušao da prošvercuje otac Lirima Krasnićija, pripadnika “Kumanovske grupe”, koji je osudjen na 40 godina.

Iz uprave najvećeg zatvora u Severnoj Makedoniji su Televiziji Telma potvrdili da su prethodno, u dva navrata, našli i alkohol u flašama od soka namenjenim zatvorenicima iz te terorističke grupe.

U Idrizovu kaznu izdržava 14 pripadnika Kumanovske grupe.

Beta