SARAJEVO – Iz crkve koja je izgrađena na dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju danas su se, uz policijsko obezbeđenje, počele iznositi stvari. Reč je o pražnjenju ovog objekta kako bi se moglo izvršiti njegovo izmeštanje na drugu lokaciju.

Naime, Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra je doneo odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Rok za izvršenje presude ističe 1. aprila ove godine. Slučaj se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju su podnositelji prijave, odnosno nana Fata Orlović, bili prinuđeni da napuste tokom rata u periodu 1992.-1995.

Tako je ona nakon 15-godišnje pravne bitke dočekala konačnu presudu po kojoj crkva izgrađena u njenom dvorištu u Konjević Polju mora biti izmeštena.

Fata Orlović živi u svojoj kući u Konjević Polju, smeštenoj tik uz navedenu crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju je u vreme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine morala da napusti zajedno sa sedmero dece i mužem Šaćirom pogubljenim tokom agresije na BiH.


Klix.ba