NOVI PAZAR – Sudjenje policajcu iz Tutina Raici Beloici, optuženom da je krajem septrembra 2017. godine ubio Fahrudina Skarepa, počeće 28. februara, rečeno je danas radiju Sto plus u Višem sudu u Užicu.

“Glavni pretres počeće u 10 časova”, odgovoreno je Radio Stop Plus iz tog suda.

Sudjenje Beloici počeće posle više od dve godine, jer je tek sredinom decembra Vrhovni kasacioni sud predmet delegirao Višem sudu u Užicu, uvažavajući predlog Višeg suda u Novom Pazaru da se proglasi nenadležnim.

Viši sud u Novom Pazaru je to tražio kako bi se eliminisala sumnja na nepristrasnost i pravičnost postupka, a zbog “otvorene medijske kampanje, reagovanja političkih partija i nevladinih organizacija koje su pozivale gradjane na proteste”.

Beloica je optužen da je u noći izmedju 29. i 30. septembra 2017. godine, dok je bio u akciji sprečavanja šverca, u blizini sela Dolovo kraj Tutina, ubio Skarepa.

On se tereti da je pucao na vozilo kojim je upravljao Skarep. Metak je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio mladića koji je povredama podlegao u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Tokom istrage, prema nezvaničnim saznanjima, policajac je tvrdio da je savesno obavljao svoj posao i da je pucao u samoodbrani jer je, kako je govorio, Skarep hteo da ga udari automobilom.

Više tužilaštvo u Užicu ga je, nakon sprovedene istrage, optužilo da je počinio krivično delo ubistvo na mah, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.