BEOGRAD – Međunarodni beogradski sajam turizma, 42. po redu, pod sloganom „Put pod noge“, počeo je danas, a na ovoj manifestaciji turističku ponudu predstaviće oko 900 izlagača iz više od 40 zemalja, sa popustima i do 50 odsto.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, otvrajući manifestaciju, rekao da će to biti prilika za nove poslove, razgovore i širenje turističke saradnje. Ističući da je 2019. godina oborila sve rekorde, on je naveo da je ova godina godina reformi i novih investicija u turizam Srbije.

„Videćemo da li će se to ostvariti i ako se kriza sa virusom reši za 15 do 20 dana tu štetu mozemo nadoknaditi do kraja godine, budući da u drugoj polovini aprila kreće sezona u punom zamahu, a ako potraje planovi će morati da se revidiraju, rekao je Ljajić.

On je dodao da se nada stabilnosti i da će u velikoj meri uspeti da se realizuje sve što je planirano.

Na ceremoniji otvaranja sajma prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, a gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018.godini.

Predstavljen je i film o Republici Egipat koja je zemlja prtaner ovogodišnjeg sajma, a zamenica egipatskog ministra zaduženog za turizam Gada Šalabi, ističući dobre odnose Srbije i Egipta, kazala da je ovo dobra prilka da se ti odnosi dodatno unaprede.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće otvaranju sajma turizma. On je usa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i zamenicom ambasadora Nemačke Doroteom Gizelman obeležio početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Beogradski sajam krajem februara svake godine na nekoliko dana postaje „svet u malom“, ali i privredna manifestacija koja, uz poslovne, okuplja i na desetine hiljada „običnih“ posetilaca. Neko traži poslovne partnere, neko turističke aranžmane.