BAR/SKOPLJE – Policija Severne Makedonije presjekla je švercerski kanal kojim je 1,3 tone kokaina trebalo da bude prebačeno prvo u Sloveniju, pa dalje u Zapadnu Evropu. Kokain je stigao u Luku Bar direktno iz Kolumbije.

Službenici Uprave policije i Uprave carina su u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom sproveli operaciju zajedno sa međunarodnim partnerima, u kojoj je učestvovalo više zemalja, a koja je rezultirala presijecanjem međunarodnog lanca krijumčarenja opojne droge kokain, navodi se u zajedničkom saopštenju crnogorskih Uprava policije i carina.

Operacija je realizovana u Republici Severnoj Makedoniji.

“Zbog daljeg nesmetanog toka istrage nije za sada moguće saopštiti više detalja.”, rečeno je iz crnogorske policije.

Crnogorske bezbednosne službe su dobile informaciju od partnerskih službi da je u barskoj Luci pošiljka sa više od tone kokaina, piše Dan.

Kako bi bili identifikovani svi akteri ovog šverca, pošiljka je propuštena, pa je kokain iz Luke Bar prebačen prvo u Albaniju, a zatim u selo Krušopek, nedaleko od Skoplja, objavili su mediji u regionu.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Nake Čulev potvrdio je operaciju i rekao da će više detalja biti dostupno danas, javlja MIA.

Informaciju o švercu dobila je italijanska policija, koja je potom tražila pomoć od službi iz regiona kao bi nadzirali pošiljku.

U akciji koju su zajednički sprovele policije Severne Makedonije i Italije uhapšene su ukupno tri osobe.

Kako prenosi PTC, severnomakedonska policija je u kamionu koji je prevozio banane pronašla jedan kilogram kokaina, dok je ostatak završio u Italiji.

Još nije poznato zbog čega je kokain išao rutom koja nije uobičajena za švercere.

Makedonski mediji navode da se radi o međunarodnoj kriminalnoj grupi koja je poznata odranije i direktno je povezana sa kartelom u Kolumbiji, te da se radi o nabavci ove skupocene droge iz prve ruke.