BEOGRAD – Senat Univerziteta u Beogradu na današnjoj sednici usvojio je izmenu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja i izradi pisanih radova, po kome profesori za koje se utvrdi da su plagirao naučni rad, će ostati bez zvanja univerzitetskog predavača i prestaće im ugovor o radu.

Rektorka Ivanka Popović rekla je danas na sednici Senata da su stručne službe napravile izmenjenu i dopunjenu verziju Pravilnika u delu koji se odnosi na postupak oduzimanja zvanja u slučaju da Senat javno osudi predavača za plagiranje

“Nema kompetetnijeg tela od Univerziteta koje može proceniti rad zaposlenih na Univerzitetu”, rekla je Popović .

Dekan Pravnog fakulteta Zoran Mirković, koji je inicirao predlog prestanka radnog odnosa u slučaju u6tvrđenog plagiranja objasnio je danas na sednici Senata, da se nakon ovih izmena u budućnosti neće dešavati ono što se dogodilo na tom fakultetu.

“Inspektorka rada, suprotno odlukama donetim u okviru akademske zajednice, svojim rešenjem je obustavila izvršenje odluke o otkazu ugovora o radu profesoru Aleksandru Jakšiću koji je plagirao udžbenik i naložila Pravnom fakultetu da ga vrati na posao.”, rekao je on.

Za profesora Jakšića se odavno zna, navodi Mirković, da je plagijator, što su nadležni univerzitetski organi u propisnom postupku i utvrdili,ali mu je omogućeno da nastavi da predaje i ispituje studenete, rekao je on i dodao da je na vreme urađena izmena Pravilnika ne bi se dolazilo u ovakve situacija koje štete ugledu akademske zajednice.

Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović takođe smatra da je ova izmena pravilnika jjako važna.

Kako kaže nije prvi put da se razgovara o takvim problemima i da se već dešavalo da sve ono što se raščisti na akademskoj raspravi, kasnije bude poništeno.

“Iznenađen sam onim što se desilo na Pravnom fakultetu i znam da ovo nije jedini slučaj. Bavimo se svim drugim, a najmanje onim za šta smo izabrani i zato je važna “, naveo je Mitrović.

Odredbama danas usvojen pravilnika predviđeno je da sankcionisani predavač ima pravo žalbe u roku od osam dana, a pre odlučivanja o žalbi, Senat može da zatraži od fakulteta dodatno pojašnjenje u roku od 45 dana.