NOVI PAZAR – Sindikat obrazovanja Srbije pružio je danas punu podršku kolektivu OŠ Avdo Međedović u Novom Pazaru u kojoj je ministar Šarčević imenovao za VD direktora Safeta Smailovića.

„Sindikat obrazovanja Srbije daje punu podršku vašim opravdanim zahtevima za poštovanje i sprovođenje zakona i volje zaposlenih. Sindikat obrazovanja Srbije stoji vam na raspolaganju sa svu vrstu stručne i tehničke pomoći štrajkačkom odboru i svima koji stupaju u štrajk u skladu sa zakonom“. – stoji u pismu Mr. Valentine Ilić, predsednice Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije.

“Protivno izraženoj volji zaposlenih, školskog odbora škole Avdo Međedović i mišljenja Bošnjačkog nacionalnog veća, ministar Šarčević je prošle sedmice protivzakonito imenovao za VD direktora lice koje nije učestvovalo na konkursu za izbor direktora, ne radi u ovoj školi i koje je prema sopstvenim tvrdnjama iznetim u medijima, na tu poziciju imenovano isključivo kao visoki funkcioner jedne političke stranke” – kažu iz Bošnjačkog nacionalnog veća.

Proces za izbor direktora OŠ „Avdo Međedović“ je bio ponovljen a Bošnjačko nacionalno veće je sa naročitom pažnjom pratilo drugi konkurs i ustanovilo da je procedura protekla u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je potvrdila i gradska prosvetna inspekcija svojim rešenjem.

Nastavničko veće OŠ “Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, je tajnim izjašnjavanjem na posebnoj sednici održanoj 03. februara 2020. godine, dalo većinsku podršku kandidatu Zahiru Gudževiću, a na sednici Školskog odbora, kandidat Zahir Gudžević dobio je jednoglasnu podršku članova Odbora.

Kolektiv ove osnovne škole te roditelji dece tokom cele sedmice održavaju proteste ispred škole povodom nezakonite odluke ministra da na mesto direktora postavi lice koje nije učestvovalo na konkursu.

Školski odbor OŠ „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru saopštio je da će podneti i krivičnu prijavu protiv ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog suspendovanja zakona koji reguliše proceduru izbora direktora te da će podneti tužbu Upravnom sudu i pritužbe Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.