Naslovna srbija Beograd Sutra novi pokušaj završnice suđenja Šariću za pranje para

Sutra novi pokušaj završnice suđenja Šariću za pranje para

BEOGRAD – Izlaganje završnih reči na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih saradnika optuženih za pranje 22 miliona evra u Srbiji, trebalo bi da nakon više od pet meseci odlaganja, sutra počne pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Poslednji put suđenje je odloženo krajem januara zbog izostanka Šarićevog branioca po službenoj dužnosti, koji mu je dodeljen prošle jeseni, nakon što je optuženi otkazao punomoćje svim svojim izabranim advokatima.

Zbog otazivanja punomoćja, suđenje je bilo odloženo za više od dva meseca, a među razlozima za odlaganje bili su i zahtevi ovog optuženog za izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića, od kojih nijedan nije usvojen.

Završne tužilaštva, optuženih i njihovih advokata planirane su za celu sedmicu.

Nakon što budu okončane sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Inače ovo suđenje koje traje soko devet godina, bilo je odloženo 22. puta.

Od početka postupka bilo zakazano je 140, a održano 118 pretresa, pri čemu kako je u januaru saopšteno iz suda, nijedan glavni pretres nije odložen zvbog suda ili tužilaštva već isključivo zbog izostanaka okrivljenih ili njihovih branilaca.

Šarić je u drugom postupku, zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina u decembru 2018. osuđen na 15 godina zatvora, a žalbe na ovu presudu Apelacioni sud će početi da razmatra 24. februara na javnoj sednici koja je zakazana za 10 radnih dana.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji ubacivanjem “prljavog novca” u legalne tokove optuženo je još 16 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali “oprali” oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski “Putnik”, “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice, “Palić” iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića u ovom slučaju optužrni su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Tanjug

Exit mobile version