BEOGRAD – Da li je makroekonomska stabilnost Srbije dovoljan preduslov za obezbeđivanje snažnog rasta, koliko smo spremni za promene koje Industrija 4.0 donosi, ko su glavni učesnici i pokretači globalne ekonomije zasnovane na inovacijama, Industriji 4.0. i univerzalnoj mobilnosti samo su neka od pitanja na koje će odgovore nastojati da daju učesnici ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma koji se održava od 1. do 4. marta.

Organizatori ističu da svake godine vlada sve veće interesovanje za najveći regionalni biznis događaj i da se ove godine očekuje više od 1.300 učesnika koji će pokrenuti razgovore na koji način Industrija 4.0 predstavlja izazov za budućnost.

Biće organizovano 28 panela, tri plenarne sesije, sedam specijalnih događaja, dva posebna obraćanja gostiju i novi formati – dva otvorena razgovora.

“Srpski Davos” će na jednom mestu okupiti više od 1.300 učesnika, 200 panelista, počev od predsednice Vlade Srbije, resornih ministara, guvernerke i predsednika saveta NBS, predsednika SANU, predsednika i članova Fiskalnog saveta, ambasadora razvijenih zemalja, predstavnika međunarodnih finansijskih institucija (MMF, Svetske banke, EIB..) predsednika privrednih komora iz regiona, najznačajnijih direktora iz realnog i finansijskog sektora, velikih regionalnih investitora, preduzetnika, stranih investitora, direktora javnih preduzeća, gradonačelnika i predstavnika lokalnih samouprava…

Predsednik Saveza ekonomista Srbije i predsednik Programskog odbora KBF Aleksandar Vlahović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je forum tradicionalno mesto na kojem se pokreću konstruktivne rasprave i kritičke analize svega onoga šta je urađeno između dva Foruma.

“Svesni smo koliko je važna Industrija 4.0 i koje šanse donosi, ali isto tako i da bismo kao zemlja iskoristili njen potencijal potrebno je da se postave društvene i političke strategije. Zato je važno da iskoristimo Forum i da kroz centralnu temu ”Industrija 4.0 izazovi budućnosti” razgovaramo o tome koliko smo spremni za sve promene koje nas očekuju kroz Industriju 4.0, da li je naš obrazovni sistem sposoban da je podrži, na koji način se definiše politika inkluzivnog rasta i kakva je veza sa strategijom pametne specijalizacije, kakav je odnos Industrije 4.0 i pojedinih industrijskih grana, klimatske promene i uloga cirkularne ekonomije”, rekao je Vlahović.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u saradnji sa partnerom, kompanijom Mastercard.

Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH Jelena Ristić, rekla je da su promene koje digitalizacija donosi već tu i da veoma brzo transformšu naše živote, ekonomiju i društvo u celini.

“Digitalna revolucija omogućava dalji rast i razvoj ekonomije, a naše tehnologije doprinose efikasnijem elektronskom poslovanju i napretku zajednice i kao takve predstavljaju osnovu da svi naši partneri iz privatnog i javnog sektora mogu da idu u korak sa savremenim tokovima globalnog tržišta, odnosno da učestvuju u onome što se naziva digitalna ekonomija”, rekla je Ristić.

Mastercard je posvećen tome da omogući pojedincima da pokrenu promene i učestvuju u razvoju svoje zajednice, rekla je Ristić i dodala da će imajući to u vidu pre samog početka Foruma, 1. marta biti organizovana humanitarna ski trka za učesnike Foruma, sva prikupljena sredstva su namenjena Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Član programskog odbora KBF profesor Dragan Ðuričin rekao je da je tema Industrija 4. 0 veoma važna i da ta industrija predstavlja veliku šansu za Srbiju, te da je bitno razmotriti kako može da uhvati korak sa svetskim trendovima.

Takođe se osvrnuo i na problem migracije, naročito mladih i istakao da je model ekonomskog razvoja baziran na cirkularnoj ekonomiji, dostignućima industrije 4.0 osnova za našu budućnost.

Tradicionalno, specijalno obraćanje premijerke Srbije Ane Brnabić planirano je poslednjeg dana Foruma, a kako su najavili organizatori gosti i učesnici foruma biće i ministri u Vladi Srbije Mladen Šarcević, ministarka Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Vanja Udovicić, Zoran Ðorđević…

Prvi put na Forumu biće realizovani specijalni hard talk intervjui sa Emilom Tadeskim, velikim regionalnim investitorom, osnivačem i vlasnikom Atlantic Grupe, kao i Aleksandrom Kavčićem, bivšim đakom Matematičke gimnazije i sadašnjim profesorom Carnegie Mellon univerziteta, poznatim po to tome što je dobio drugu najveću odštetu u SAD za ukradeni pronalazak.

Na sajtu www.kopaonikbusinešforum.rs mogu se naći sve informacije o programu i učesnicima, a zaključci i ovogodišnjeg Foruma biće sumirani u dokumentu „Kopaonik koncezus 2020“.

Medijski partner KBF biće Novinska agencija Tanjug.