PRIŠTINA – Kosovski predsednik Hašim Tači primio je juče telegram od predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, povodom 12. godišnjice kosovske nezavisnosti.

U telegramu se navodi, da se američki narod pridružuje čestitkama predsednika Trampa kosovskom narodu za 12. godišnjicu nezavisnosti.

“Američki narod, zajedno sa mnom, čestita svim građanima Kosova 12. godišnjicu nezavisnosti. Snažne veze između naše dve zemlje, iskovane su zajedničkim naporima stvaranja Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države,” – navodi se u telegramu.

Tramp je čestitao Kosovu na demokratskim izborima u oktobru, pozdravljajući konstantno angažovanje za unapređenje mira, pravde i prisperiteta za kosovski narod i čitav region Zapadnog Balkana.

“Želimo vam uspeha u narednim godinama, u vašoj usresređenosti na normalizaciju odnosa sa Srbijom, u jačanju vladavine prava i stvaranju uslova za što vibrantiji razvoj privatnog sektora,” – dodaje se je u telegramu.

Predsednik Tramp je na kraju napisao da će budućnost Kosova biti svetla.

“Sjedinjene Američke Države ostaju i dalje posvećene snažnim bilateralnim odnosima zasnovanin na vrednom radu vašeg dinamičnog stanovništva i konstantnoj opredeljenosti za naše zajedničke vrednosti,” – napisao je on.

Čestitku povodom kosovske nezavisnosti Tačiju uputio i nemački predsednik

Predsednik Nemačke Frank-Valter Stajnmajer, putem pisma koje je poslao Hašimu Tačiju, čestitao je 12. godišnjicu kosovske nezavisnosti.

„Kosovo i Nemačku povezuju dobri dugoročni odnosi,“ – napisao je između ostalog predsednik Stajnmajer u svom pismu.

On je dalje napisao, da je za ovih dvanaest godina svoje nezavisnosti Kosovo prešlo dug put, ali da je prema njegovom mišljenju, veliki izazovi su pred tom zemljom.

„Pored toga, veoma je bitno za Kosovo i Zapadni Balkan uopšteno, da napreduje u pravcu postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će doprineti stabilnosti u čitavom regionu. Po tom pitanju, Nemačka će i u buduće ostati partner Kosova,“ – dodaje se u pismu Stajnmajera.