Naslovna REGION Bosna i Hercegovina U Sarajevu danas zajednička molitva za sve žrtve rata u BiH

U Sarajevu danas zajednička molitva za sve žrtve rata u BiH

SARAJEVO – U organizaciji Medjureligijskog veća u Bosni i Hercegovini (MRVBiH), danas će u Sarajevu biti održana zajednička molitva četiri tradicionalne religije u ovoj zemlji, u znak sećanja na sve žrtve proteklog rata u BiH.Molitve će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, jerej Nemanja Djureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Posle zajedničke molitve, Jakob Finci, predsednik Jevrejske zajednice BiH i predsedavajući Skupštine MRVBiH, i Boni Glik, zamenica glavnog administratora Američke organizacije za medjunarodni razvoj (USAID) potpisaće novi ugovor izmedju MRVBiH i USAID-a.

Tim ugovorom USAID se obavezuje da podržava aktivnosti Medjureligijskog veća na praćenju i reagovanju na podsticanje, govor mržnje i napade na verske objekte u BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovaće i američki ambasador u BiH Erik Nelson, direktorka ;USAID u BiH Nanci Eslik, članovi američke delegacije iz Vašingtona, kao i brojni članovi religijskih zajednica i MRVBiH.

Glavni cilj zajedničkog projekta je minimizacija mogućnosti eskalacije mržnje posle bilo kakvog negativnog dogadjaja, kao i jačanje medjureligijskog dijaloga kao osnove za promovisanje empatije i sprečavanja nasilja.

“Poslednjih godina MRVBiH prati i reaguje na napade na verske objekte u BiH, uključujući skrnavljenje bogomolja i groblja i napade na osobe koje su u vezi s njima. Uz USAID-ovu jednogodišnju pomoć MRVBiH će, u cilju suzbijanja jezika mržnje i napada na sakralne objekte, povećati saradnju s vlastima, civilnim društvom i medijima, te mladima i njihovim mrežama”, saopšteno je iz MRVBiH.

Beta

Exit mobile version