PODGORICA – Vlada Crne Gore razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolevanja ili pojave slučajeva novog korona virusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

“Trenutno se sagledava više lokacija koje po osnovnim karakteristikama treba da ispunjavaju minimum građevinskih i logističkih uslova da bi mogle biti korišćene za potrebe karantina. Planovi postupanja koji se razrađuju za slučaj masovnog obolevanja ili priliva potencijalno inficiranih podrazumijevaju više lokacija na teritoriji države”, kažu u Ministarstvu, prenose Vijesti.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim korona virusom trenutno se smatra niskim.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su prošlog meseca da su u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom uspostavili kontrolu na granicama, jer Crna Gora kao turistička zemlja može očekivati veliki broj putnika.

U Institutu kažu da je pod zdravstveno sanitarnim nadzorom bilo 46 osoba koje su boravile u područjima pogođenim koronavirusom.

“Ovaj broj je jako promenjiv i posledica je činjenice da se najveći broj osoba, koje se stave pod nadzor, relativno kratko zadržavaju u Crnoj Gori. Najveći priliv u poslednja 24 časa je bio na području u nadležnosti higijensko-epidemiološke službe Kotor (više od devet osoba)”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je zdravstveno stanje svih osoba stavljenih pod nadzor dobro, odnosno da nemaju simptome koji bi odgovarali infekciji novim korona virusom i da će javnost biti obaveštena u slučaju bilo kakvih promena.

Tanjug