NOVI PAZAR – Vatrogasno-spasilačka jedinica u Novom Pazaru deo je prekograničnog projekta“ Budimo pripremljeni. Cilj projekta je jačanje institucija Srbije i Crne Gore za prevenciju i brzo reagovanje u slučaju požara i poplava. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije pri Policijskoj upravi u Novom Pazaru Darko Belić izjavio je danas, između ostalog da je stepen opremljenosti Vatrogasno-spasilačkih jedinica u ovom gradu, Sjenici i Tutinu sada znatno povoljniji.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije pri Policijskoj upravi u Novom Pazaru Darko Belić izjavio je danas između ostalog da je u prethodnoj godini Ministarstvo unutrašnjih poslova uložilo znatna sredstva, čime je podignut stepen opremljenosti Vatrogasno-spasilačkih jedinica u Novom Pazaru, Tutinu I Sjenici. U prethodnoj godini nabavljena je nova oprema.

“Nabavljena su tri vatrogasna vozila za gašenje požara i nekoliko terenskih, koja se koriste u slučaju poplava i šumskih požara. Ministarstvo sagledava problematiku gašenja požara u višespratnicama i sigurno će uložiti dodatne napore na opremanju naše jedinice”, rekao je Belić.

Na konferenciji za novinare predstvljene su I aktivnosti, koje će biti sprovedene u okviru prekograničnog projekta “Budimo pripremljeni . CIlj je jačanje kapaciteta institucija iz Srbije i Crne Gore za prevenciju i brzo reagovanje u slučaju požara i poplava.

“Tokom 18 meseci, koliko je predviđeno da projekat traje, biće organizovane zajedničke obuke, treninzi i pokazne vežbe za zaštitu i spašavanje u slučaju požara ili poplava. Biće sprovedena i kampanja informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, kao i brojne aktivnosti za unapređenje znanja dece o ponašanju tokom vanrednih situacija. Jedna od glavnih aktivnosti projekta uključuje nabavku opreme I vozila predviđene vrednosti od oko 172.000 evra za institucije, koje se bave zaštitom I spasavanjem”, rekao je Belić.

Projekat realizuju MUP Srbije i Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore (FORS Montenegro), a u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije Crne Gore.

“Nadamo se da ćemo uspeti da makar malo doprinesemo unapređenju rada službi zaštite i spašavanja Srbije i Crne Gore i da ćemo to uraditi na korist građana”, poručio je Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegro.

Ukupna vrednost projekta je oko 423.000 evra, od kojih je preko 359 hiljada iz IPA fondova Evropske unije.

Pored Novog Pazara u projekat su uključeni i Raška, Sjenica, Tutin, Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik.