NOVI PAZAR – Narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac je u Skupštini Srbije zatražio od Ministarstva spoljnih poslova da podrži započetu inicijativu potpredsednika Vlade Rasima Ljajića da Srbija dobije status posmatrača u Organizaciji islamske konferencije. Bačevac je podsetio da je to od velikog značaja ne samo za odnose sa državama islamskog sveta, već je od izuzetne važnosti i za sve muslimane koji žive u Srbiji.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao tokom prošlog meseca sa generalnim sekretarom Muslimanske svetske lige (Rabita) Muhamedom El Isom, sa kojim je razgovarao o unapređenju odnosa između Srbije i pomenute organizacije, koja predstavlja jedan od najuticajnijih faktora među državama islamskog sveta.

Tokom susreta, istaknut je značaj Srbije, kao multinacionalne i multikonfesionalne države u međuverskom dijalogu, ne samo u regionalnim, već i u širim međunarodnim okvirima.

Ljajić je tada na sastanku uputio molbu El Isi da Muslimanska svetska liga podrži napore naše zemlje za dobijanje statusa posmatrača u Organizaciji islamske konferencije.

Tim povodom u Skupštini Srbije danas se obratio i poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac, koji je istakao važnost pokretanja takve inicijative s obizrom da u Srbiji živi veliki broj autohtonih muslimana.

“Pristupanje ovoj organizaciji će poboljšati poziciju naše države za budući ekonomski razvoj obzirom da je to jedno ogromno tržište od preko milijardu ljudi, već će poboljšati geostrateški položaj i poboljšati geostrateški uticaj Republike Srbije koji ona danas ima, a podsećam da sa ovim državama već tradicionalno ima dobre međudržavne odnose”, rekao je Bačevac.

On ja zatražio od Ministarstva spoljnih poslova da nastavi ovu inicijativu i preduzme sve odgovarajuće korake, kako bi se ona što pre realizovala.

“Moramo zaista iskoristiti ogroman autoritet ministra Rasim Ljajić, koji se danas zahvaljujući kvalitetnom političkom stavu i ljudskim kvalitetima svrstava u red najuticajnijih lidera u islamskom svetu. Smatram da je ovo izuzetno bitno za Repuliku Srbiju i zato tražim od Ministarstva spoljnih poslova da preduzme sve korake, kako bi inicijativa da Srbija dobije status posmatrača u Organizaciji islamske konferencije što pre bila realizovana”, kaže Bačevac.

On je prošlomesečnu posetu ocenio kao značajnu. On je u Skupštini istakao da je muslimanska liga međunarodna nevladina islamska organizacija sa sedištem u Meki, u Saudijskoj Arabiji. Cilj njihovog delovanja jeste da predstavi istinski islam i njegova tolerantna načela, dijalog i otvorenost prema svim kulturama i civilizacijama kao i pružanje humanitarne pomoći.