Naslovna COVID-19 Bavarska od verčeras ograničava slobodu kretanja

Bavarska od verčeras ograničava slobodu kretanja

Tanjug/Matthias Balk/AP

MINHEN – Nemačka pokrajina Bavarska od večeras ograničava slobodu kretanja u naredne dve nedelje na celoj svojoj teritoriji.

Premijer pokrajinske vlade Markus Seder najavio je danas da će od ponoći u Bavarskoj važiti mera koja nalaže građanima da moraju ostati u svojim kućama.

Građani će moći da izlaze samo zradi odlaska na posao, kupovinu namirnica, lekova, kao i zbog posete lekaru ili pružanja pomoći drugima.

Osim toga biće dozvoljeno bavljenje sportom i kretanje na otvorenom, ali samo pojedinačno ili sa osobama iz istog domaćinstva.

Ugostiteljskh objekti u naredne dve nedelje moćiće samo da nude hranu za poneti ili da obavljau drajv in isporuku.

“Ne smemo dalje oklevati. Puno smo učinili proteklh dana, ali na žalost može još toga da se uradi”, kazao je Seder.

Broj inficiranih u Bavarskoj dramatično raste i prešao je 3.000, zbog čega je ta pokrajina treće žarište u Nemačkoj.

Svoje obraćanje Seder je završio rečima “Neka Bog čuva našu domovinu, ostanimo zdravi”.

I druge nemačke pokrajine nameravaju da uvedu ograničenja, te je Baden Virtenberg zabranio okupljanja na javnim mestima, a ugostiteljski objektu se zatvaraju od subote.

Pokrajina Hesen zatvara sve restorane i kafane od subote u podne i ujedno smanjuje broj ljudi koji mogu da se okupe na jednom mestu sa stotinu na pet.

Rajnland-Pfalc pooštrava mere time što ne dozvoljava okupljanja više od petoro ljudi.

Bremen od subote zabranjuje obroke u restoranima, ukazujući da to ne znači da moraju da ih zatvore, ali se mora naći mogućnosti da gosti jedu van restorana.

Severna Rajna Vestfalija, glavno žarište epidemije, ne želi da ogranični slobodu kretanja građana, a premijer te pokrajine Armin Lašet kaže da bi to bila poslednja mera, pošto su već sada ograničena osnovna ljudska prava.

Tanjug

Exit mobile version