NOVI PAZAR – Nakon održanih sastanaka sa koordinatorima škola, s ciljem razumijevanja propozicija i usaglašavanja realizacijskih programskih potreba škola sa scenskim kapacitetom u Kulturnom centru (prostor, ozvučenje, svjetla i svjetlostni efekti, scenografija, kostimi, narodna nošnja i sl.), održan je sastanak i članova radno-kreativnog tima Festivala stvaralaštva mladih, na kojem je razgovarano o realizaciji programa festivala.

Na sastanku su bili prisutni:
Hasna Ziljkić i Aladin Imamović u ime Kulturnog centra, te prosvjetni radnici Safet Hodžić, Indira Azemović, Damir Gruda i Alma Karišik.

Podsjetimo, 2019. godine u okviru FSM održano je 27 programa; učestvovalo je 2.414 mladih osnovnih i srednjih škola Novog Pazara koji su se predstavili u raznim kategorijama (koje propozicije Festivala zahtijevaju), a programe Festivala je propratilo više od 15.000 lica.

Shodno ovome, potrebna je temeljita organizacija.

Što se tiče cjelovečernjih programa škola i programa finala, članovi radno-kreativnog tima su potencirali da se poštuju propozicije kada su u pitanju takmičarske kategorije, ali se ostavlja prostor i za ostalo, kada su u pitanju kreativnost i talenat učenika, što je definisano kategorijom “Ja imam talenat” ili “Muzičko scenski-performansi”.

Očekivanja su da će i ovaj Festival biti veoma posjećen, pa se apeluje na publiku da poštuje numeraciju sjedišta. Na osnovu kontinuiranog dogovoranja ovih dana sa glavnim koordinatorima škola, utisak je da će saradnja između Kulturnog centra i škola biti, kao i prethodne godine, na zadovoljavajućem novou, te će, u tom smislu, dežurstvo nastavnika i radnika KC-a u znatnome doprinijeti disciplini u sali tokom programa. Disciplina u publici se takođe boduje na FSM i to tokom cjelovečernjeg predstavljanja škola, a nosi 10 bodova.

Festival stvaralaštva mladih počinje 16. marta, a prve će se predstaviti OŠ “Jošanica” – Lukare i OŠ “Desanka Maksimović” Novi Pazar.