Naslovna srbija Beograd Gotovo polovina predmeta koje Inspektorat za rad uputi sudovima i tužilaštvu zastareva

Gotovo polovina predmeta koje Inspektorat za rad uputi sudovima i tužilaštvu zastareva

Pixabay

BEOGRAD – Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović rekao je danas prilikom sastanka sa ministrom Zoranom Đorđevićem i Zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem da je možda najveći problem kod ostvarivanja prava radnika zastarevanje predmeta.

“U toku 2017. godine čak 47 odsto, a 2018. i 2019. godine 42 odsto predmeta, koje je Inspektorat uputio sudovima i tužilaštvu na dalje postupanje, zastarelo je”, istakao je Đurović.

Đorđević je ocenio da inspektori sve aktivnosti obavlja u skladu sa zakonom, ali da oni nisu jedina karika u ovom lancu.

“Da bi mere koje preduzimaju inspektori rada imale puni efekat na dosledniju primenu propisa u oblasti radnih odnosa i bezbednosti na radu, naročito na primenu
preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i smanjenje broja povreda na radu, moraju i drugi nadležni organi, kao što su sudovi i tužilaštva, da preduzimaju odgovarajuće mere u domenu svojih nadležnosti”, rekao je Đorđević.

Pašalić je rekao da je u cilju zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, ali i efikasnijeg rada dva organa, potrebno uspostaviti kontakt osobe u zaštitniku građana, na nivou zamenika zaštitnika i u Ministarstvu za rad.

Posebno je bilo reči o merama koje su sprovedene nakon nedavne pogibije radnika na gradilištu.

FoNet

Exit mobile version