Naslovna REGION Crna Gora Kenan Hrapović: Visok nivo rizika od koronavirusa u Crnoj Gori

Kenan Hrapović: Visok nivo rizika od koronavirusa u Crnoj Gori

CdM

PODGORICA – Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra visokim, u odnosu na dosadašnji nivo koji je bio umeren, saopštio je danas na sednici Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti ministar zdravlja Kenan Hrapović, iznoseći procenu rizika koju je uradio Institut za javno zdravlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je članovima Nacionalnog koordinacionog tela pojasnio na kojim činjenicama se zasniva procena rizika.

“Široko uspostavljeno lokalno prenošenje virusa u Italiji, sa kojom Crna Gora ima kulturnu i saobraćajnu povezanost, kao i broj pogođenih pokrajina i oblasti koji i dalje raste, implicira visoku izvesnost da će se dalje lokalno širenje infekcije u Italiji nastaviti, uprkos intenzivnim i vanrednim merama prevencije i suzbijanja. Povećan je broj država i teritorija u Evropi koje prijavljuju obolevanje, a posebno država iz neposrednog okruženja. Tu, pre svega, mislim na Hrvatsku, ali i Severnu Makedoniju – takođe države sa kojima imamo bliske saobraćajne i kulturološke veze”, naveo je ministar.

Dodao je da je povećan i broj država i teritorija u svetu u koje je virus stigao iz Italije, kao što su Švedska, Švajcarska, Norveška, Finska, Austrija, Rumunija, Nigerija…

“Ono što je važno, verovatnoća nastanka klastera tj. grupisanja obolijevanja od KOVID-19 u državama Evrope poput grupisanja u Italiji smatra se visokom. Pouzdano se zna da jednom nakon uvoza virusa iz pogođenog područja on počinje vrlo lako i brzo da se širi u lokalnoj populaciji. Najverovatniji razlog leži u činjenici da postoji određeni udeo slučajeva sa blagim simptomima koji ne dovode do traženja lekarske pomoći i/ili asimptomatskih zaraznih slučajeva. Njihov porast, kao i broj država izvan Kine koje prijavljuju slučajeve inficiranja novim koronavirusom, predstavljaju potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore”, saopštio je Hrapović.

Ministar je ponovio da nema razloga za paniku, te da su sve aktivnosti države usmerene na pravovremen odgovor u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, sa kojom se suočava cela planeta.

Begić: Situacija nije neočekivana, spremamo se već nedjeljama

Epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić rekao je da je u prethodna 24 sata u Italiji zabeleženo 566 novih slučajeva obolevanja od koronavirusa, što ukazuje da je došlo do intenziviranja lokalne transmisije, a to znači da je rizik za izvoz virusa sa teritorije Italije u okolne zemlje visok.

“Ne samo to, zabeleženi su slučajevi i izvoza virusa u neke udaljenije zemlje u Africi, pre svega u Nigeriju, Egipat i Alžir, direktno povezani sa žarištem u Italiji. Trenutno u Evropi 30 zemalja registruje obolevanje od novog koronavirusa i za očekivati je da u narednom periodu prvi slučaj bude zabeležen i u Crnoj Gori. Treba napomenuti da takva situacija nije neočekivana, to je nešto za šta se mi spremamo već nedeljama, tako da su svi planovi postupanja za tu situaciju razrađeni, testirani i u gotovo apsolutnoj meri funkcionalni”, saopštio je Begić.

Begić je rekao i da se u Evropi najveći nivo obolevanja trenutno beleži u Nemačkoj, zatim Španiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim državama Evropske unije.

“Hrvatska trenutno ima registrovanih sedam slučajeva sa dokazanom lokalnom transmisijom, a pored nje, od država okruženja ili nama bliskih država, Severna Makedonija ima jedan registrovani slučaj”, zaključio je Begić.

indeksonline.rs/CdM.me

Exit mobile version