BEOGRAD – Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da u našoj zemlji još nije počelo masovno testiranje na novi virus korona, bar, kako kaže, ne onakvog tipa kakav je planiran.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li je počelo masovno testiranje s obzirom na činjenicu da je od juče do danas testirano 245 ljudi, a prethodnog dana 94.

“Još nije počelo masovno tesitranje onog tipa koji smo planiarali. U sadašnjem kapacitetu i režimu koji radimo, sve je veći broj osoba koje imaju indikaciju. Napominjem da to nisu osobe koje imaju teške oblike kliničkog ispoljavanja, nego su to one osobe za kojima mi tragamo i koje nam je cilj da prepoznamo i izolujemo da bi sprecili dalje širenje infekcije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ističe da s obzirom na to da svaki dan ima sve veći broj potvrđenih slučajeva pozitivnih na novi virus korona, logično je i da, dodaje, ima sve veći broj osoba koje zadovoljavaju definiciju za testiranje i da je zato sve veći broj testiranih.

Kisić objašnjava da masovno testiranje mora detaljno da se razradi, te da se mora utvrdi tačan vremenski period kada je najefikasnije raditi takvo testiranje.

“PSR tehnika detektije virus, a virus mora da se dovoljno razmnoži da bi mogao da bude otkriven”, objasnila je Kisić, dodajući da, ako se ne pogodi pravo vreme testiranja, osoba može biti negativna, a da to u stvari bude lažna slika.

Do tada, ističe ona, osnovna mera je da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije tako da ćemo na taj način, kaže, sigurno virusu “stati na put”.

Epidemilog Predrag Kon saglasan je da će, ako se neko testira odmah na početku kontakta sa inficiranom osobom, svakako biti negativan na novi virus.

“Smisla ima da ih testiramo neposredno pre ispoljavanja simptoma, ili da testiramo samo one koji imaju i najblaže simptome, ako su u pitanju kontakti. To je ono što sada deluje najmudrije”, rekao je Kon.

Osim toga, ističe, on to ne bi nazvao “masovno testiranje”, već “proširena indikacija testiranja”, dodajući da je za tako nešto potrebno istražiti kadrovske kapacitete i kapacitete laboratorija.

Kon navodi da se već sada, i bez takve vrste testiranja, izdvajaju svi oni koji su zaraženi, a time se, kaže, značajno redukuje i mogućnost kontakata.

“Do sada smo to radili izolacijom i samoizolacijom i nismo neuspešni, danas smo gledali krivljuje, tačno smo nedelju dana ”zaradili”. Kada se uporedi sa Italijom, ona je u ovo vreme imala mnogo veći broj žrtava”, ukazao je Kon.