BEOGRAD – Koliko god da se održavanje izbora koji su zakazani za 26. april prolongira, ukoliko do toga dodje, pravno tumačenje prema Ustavu je da prethodno mora da se proglasi vanredno stanje, i da se Skupština Srbije ne raspušta, izjavio je danas izvršni direktor Cesid-a Bojan Klačar.

Klačar je za agenciju Beta izjavio da bi u tom slučaju izbori moralii da se održe najkasnije 60 dana od završetka vanrednog stanja.

“Mislim da se o toj odluci razmišlja i da se prati situacija sa koronavirusom. O eventualnom odlaganju izbora najverovatnije će se odlučivati krajem marta. Jedini način za odlaganje izbora koji je poznat organizacijama civilnog društva je da se uvede vanredno stanje, da Skupština nastavi da funkcioniše a da se na dan završetka vanrednog stanja raspišu izbori”, kazao je Klačar.

On je rekao da vanredno stanje može da traje najviše 90 dana, uz još 90 dana produžetka.

“Ne vidim mogućnost da se izbori odlože bez da se uvede neka vrsta vanrednog stanja”, rekao je Klačar i dodao da u tom slučaju, s obzirom na zabranu okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, ne bi bilo potrebno da Skupština Srbije stvarno zaseda “već ona samo formalno ne bi bila raspuštena”.

Beta