BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je od poslednjeg preseka do danas u 15 časova, korona virus potvrdjen kod još 27 osoba tako da je ukupan broj zaraženih u Srbiji 249 osoba. On je na redovnoj konferenciji za novinare o situaciji sa širenjem tog virusa rekao da je u odnosu na jučerašnje podatke, testirana još 61 osoba a da je od novozaraženih, njih 19-oro hospitalizovano.

“Hospitalizovano je u Srbiji ukupno 125 osoba zbog prisustva korona virusa. Na respiratoru je 16 obolelih, od toga dvoje u KC Vojvodina u Novom Sadu, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, osmoro na Infektivnoj klinici u Beogradu”, kazao je Kon.

Upitan da li su lekari iz Kine imali neke predloge u vezi mera koje nisu uvedene u Srbji, Kon je kazao da su se oni potpuno složili sa vanrednim merama.

“U vezi mera izolacije i samoizolacije u startu se ponašali istao kao mi, pa su došli do zaključka da su blagi slučajevi izolacije njima zagorčali situaciju pa su se odlučili na striktnu izolaciju, što znači zasebna soba za svakog obolelog”, kazao je Kon.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević kazala je da je prosečan uzrast zaraženih korona virusom u Srbiji 50 godina a da dve trećine inficiranih čine muškarci.

Upitana o broju izlečenih, zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević je kazala da su tri pacijenta lečena najpre u toj bolnici pa u KBC “Dragiša Mišović” otpuštena nakon dva negativna testa ali uz savet da i posle toga provedu 15 dana u kućnoj izolaciji.

“Bilo je navoda da su neki bolesnici otpušteni i iz klinika u Nišu i Novom Sadu ali to ne mogu pouzdano da kažem”, kazala je zamenica direktora Infektivne klinike.

Dodala je da najmladji pacijent na respiratoru na Infektivnoj klinici u Beogradu ima 35 godina a najstariji 80 godina.

Do juče u 18 časova, u Srbiji su dve osobe preminule od korona virusa.

Beta