KOSOVSKA MITROVICA – Vršilac dužnosti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da će večeras pre ponoći takse na srpske proizvode biti privremeno i uslovno suspendovane, i da će biti uvedene sankcije za srpske dokumente i robu, javlja Kosovo onlajn.

Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da će takse na srpske proizvode biti ukinute i zamenjene merama reciprociteta, dok će na robu iz BiH takse biti u celosti ukinute bez reciprociteta.

On je naveo da će odlluka stupiti na snagu večeras pre ponoći i da će važiti do 15. juna, kada će biti doneta procena o tome kako je sprovedena.

Za meru reciprociteta rekao je da je doneta u skladu sa sporazumom CEFTA i evropskim trgovinskim praksama.

“Vlada je na sastanku i donosi se veoma važna odluka, koja se odnosi na postepenu primenu reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom. U trgovinskim odnosima sa Srbijom oznake koje se koriste u sledećim dokumentima biće u skladu sa ustavom Kosova i važećim zakonima”, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, odluku koju večeras donosi vlada sprovode granična policija, carina, KVFA, agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.

“Dakle, donosimo odluku koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja”, poručio je Kurti.