VALJEVO – Zavod za javno zdravlje u Valjevu obustavio je rad laboratorija na dve nedelje, zato što je kod petoro zaposlenih potvrđen pozitivan test na virus korona, saopšteno je danas iz Z ZJZ.

Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da je infekcija inportovana, iz porodičnog kontakta jednog zaposlenog.

Svi zaposleni su koristili ličnu zaštitu i rukavice, naglašava se u saopštenju i dodaje da su preduzete mere izolacije od dve nedelje i stavljanja pod zdravstveni nadzor svih zaposlenih koji su bili u kontaktu sa pozitivnim.

Ostali zaposleni u Z ZJZ Valjevo podeljeni su u dva tima kako bi se smanjili eventualni razici i nesmetano odvijao posao koji je u ovom trenutku neophodan.

Epidemiološka istraživanja, uzorkovanje i svi ostali poslovi vezani za virus korona, odvijaju se za sada regularno, iako postoji nedostatak odgovarajućeg stručnog kadra.

Kako saopštavaju, prioritetni poslovi, između ostalog, i kontrola vodosnabdevanja Kolubarskog okruga – hemijska i mikrobiološka analiza vode u centralnim vodovodima, organizovana je sa Zavodom za javno zdravlje Šabac.

O svemu su obavešteni Ministarstvo zdravlja, IZJZ Batut, RFZO, Domovi zdravlja, Štabovi za vanredne situacije, Sanitarna inspekcija.